Theaterfestival 2017

Twee voorstellingen van KVS zijn opgenomen in de selectie van het Theaterfestival 2017. Zowel het theaterconcert Malcolm X als het scenografische Infini 1-15 vielen in de smaak bij de jury. Nog in de selectie zit Alleen van tg Stan, waarvoor KVS-gezicht Fikry El Azzouzi de tekst schreef.

MALCOLM X
"Voor de weldadige collectieve energie van spelers, slammers en muzikanten. Voor de onvertoonde wisselwerking tussen het confronteren en het verleiden van de zaal, die uiteindelijk resulteert in een staande ovatie. Voor de veelzijdige actualisering van een onderbelichte canon, juist omdat hier heel andere stemmen het woord nemen. Malcolm X is een feestelijk kruisverhoor dat iedereen beroert."

KVS-gezichten Junior Mthombeni en Fikry El Azzouzi regisseren en schrijven, Cesar Janssens zorgt voor de muziek. In urban kunstvormen als slam poetry en hiphop vertalen ze de strijd van Malcolm X naar de stad van vandaag. Ze houden tegelijk zijn erfenis én de hedendaagse samenleving tegen het licht. En dat in een voorstelling die confronteert en 

INFINI 1-15
"Jozef Wouters typeert de coöperatieve geest van een generatie theatermakers die niet langer teert op het eigen ego, maar het samen creëren verheft tot nieuw credo. In plaats van één perspectief krijg je een caleidoscopische blik op de wereld. Een voorstelling als een weergaloos gebaar."

Vanuit de vraag "Welke ruimtes moeten we vandaag in het theater tonen?" gingen vijftien kunstenaars in dialoog met Jozef Wouters en Decoratelier, elk resulterend in een infini: een eigen interpretatie van de geschilderde achterdoeken die vroeger met trekken werden neergelaten. Die collectie van ruimtes werd in mei 2016 getoond op de grote scène van KVS tijdens het Kunstenfestivaldesarts.

ALLEEN
"Als een strak gespannen snaar trilt hun persoonlijke betrokkenheid onder de voorstelling, terwijl hun identitaire confrontatie vanzelf de hele zaal besmet met haar urgentie. In weerwil van alle voorzichtige gevoeligheden rond ‘diversiteit’ houdt Alleen niets bedekt, en dat voelt juist dubbel bevrijdend. Deze makers durven flirten met de mislukking: een statement op zich, maar ook een krachtige metafoor voor alle gebrek aan moed in deze samenleving om voorbij het multiculturele cliché te denken."

Sara De Roo gaat in deze voorstelling aan de slag met een tekst van KVS-gezicht Fikry El Azzouzi. De tekst die Fikry voor haar schreef keurde ze af en zo begon een briefuitwisseling die ook deel uitmaakt van de voorstelling. In oktober bij ons te zien!