Inauguratie standbeeld Lumumba

Kunstenares Rhode Makoumbou maakte een hededaags standbeeld van Patrice Lumumba. "Lumumba is een symbool van vrede en vrijheid," verklaart initiatiefneemster Mireille Tsheusi Robert van vzw Bamko (een comité voor interculturaliteit en tegen racisme, gevormd door vrouwen uit de Afrikaanse diaspora). "Het standbeeld moet niet alleen de bevolking informeren over de kolonisatie, maar moet ons ook helpen om over die traumatische ervaring te geraken. Het is een vorm van collectieve therapie." Het kunstwerk met de titel 'Patrice Lumumba, discours d’Indépendance du 30 juin 1960' wordt op dinsdag 6 maart officieel ingehuldigd in de inkomhal van KVS BOL. Aansluitend speelt de voorstelling Het leven en de werken van Leopold II over het Belgische koloniale verleden. 

Deze week staan twee voorstellingen op het programma die het koloniale verleden vanuit twee verschillende hoeken benaderen. Naast Het leven en de werken van Leopold II speelt ook Fractured Memory, een voorstelling waarin Ogutu Muraya zich laat inspireren door het verslag van James Baldwin over het eerste Congres van zwarte schrijvers en artiesten in 1956. Eerder dit seizoen coproduceerde en presenteerde KVS al de voorstelling Kuzikiliza van Pitcho Womba Konga, die eveneens geïnspireerd was op de speech van Lumumba bij het uitroepen van Congo's onafhankelijkheid op 30 juni 1960.

Op de vraag waarom dekolonisatie vandaag nog steeds belangrijk is, antwoordt stadsdramaturge Kristin Rogghe: "Als we geen benul hebben van het gewicht van de geschiedenis, hoe kunnen we er dan uit leren? Als we ons verleden niet in de ogen kijken en niet zien hoe we er de sporen van dragen, hoe kunnen we dan vermijden dat we blindweg dezelfde fouten maken, hetzelfde fysieke en psychologische geweld plegen?"

De officiële inauguratie van het standbeeld vindt plaats op dinsdag 6 maart om 17:30 in het onthaal van KVS BOL en blijft er staan tot 12 maart.