Décolonisons les arts!

Décolonisons les arts!

Dekoloniseer! Een uitroep die, na decennia van strijd, eindelijk duidelijk weerklinkt in het hol van leeuw, ook in de kunsten in België. Het festival Congolisation wil daarom, overheen noodzakelijke verschil, bewegingen inspireren en het bestaan van een veelheid aan convergerende strategieën bespreken. Het festival nodigt hiervoor Pascale Obolo, Gerty Dambury, Francoise Vergès uit, drie leden van het Franse collectief "Décoloniser les arts" .
 

Boekvoorstelling Décolonisons les arts! @ Muntpunt
"Is het mogelijk om van binnenuit te dekoloniseren?”

Vrijdag 18/01/2019 van 18:00 tot 19:30
Met: Pascale Obolo, Gerty Dambury, Francoise Vergès en Gia Abrassart
Deze activiteit heeft plaats in Muntpunt (Munt 6, 1000 Brussel).

Gratis
ORGANISATIE Congolisation, Le Space, Café Congo
MET DE STEUN VAN Menarg, TAPAS (UGent), KVS, Sint-Lucas Antwerpen, Muntpunt

Congolisation nodigt Pascale Obolo, Gerty Dambury, Francoise Vergès, drie leden van het Franse collectief "Décoloniser les arts" uit, om hun artistieke en politieke manifest "Décolonisons les arts!" te presenteren. Gia Abrassart modereert.

"Décolonisons les arts!" is het eerste schriftelijke verslag van het kunstenaarscollectief dat strijdt tegen discriminatie ten aanzien van tot minderheid gemaakte en postkoloniale groepen in de kunsten in Frankrijk. Het boek bestaat uit drie essays van de drie hoofdauteurs, die de uitdagingen van deze publicatie verdiepen op basis van de vaststelling dat er geen ruimte bestaat voor tot minderheid gemaakte culturen in de Franse theaters. Deze drie teksten worden gevolgd door interviews met 12 kunstenaars, die elk vanuit de dekoloniale dimensie van hun eigen artistieke praktijk reageren.

Na afloop van de boekvoorstelling presenteert KVS om 20:30 de voorstelling Kuzikiliza van Pitcho Womba Konga in KVS BOX. 

 

Décolonisons les arts! @ Le Space
"Hoe kan men de dekolonisatie van buitenaf reorganiseren?” »

Zaterdag 19/01/2019 om 13:00
Met: Gerty Dambury en Gia Abrassart
Deze activiteit heeft plaats in Le Space (Sleutelstraat 26, 1000 Brussel).

Dekoloniseer de kunsten! Ja, maar de groeiende vraag naar dekolonisatie dreigt enthousiast te worden opgepikt door verschillende witte instellingen. De militante eis lijkt net iets te gemakkelijk gecoöpteerd en geherdefinieerd te worden als een nieuw strategisch concept, maar een nieuw concept dat, met de beste bedoelingen van de wereld, dezelfde verouderde praktijken uitdraagt. Geïnspireerd door de Franse beweging "Décolonisons les arts", willen we de vraag stellen of het überhaupt mogelijk is om te dekoloniseren vanuit een witte instelling. We will daarom de noodzaak bespreken om andere niet-geïnstitutionaliseerde en geïnstrumentaliseerde buitenruimtes te creëren - zoals Le Space - om te voorkomen dat deze broodnodige en welklinkende militante vraag uitgehold wordt en om andere mogelijke kunstwerelden heruit te vinden.

 
 
Biografieën

Gerty Dambury werd geboren in Pointe-à Pitre (Guadeloupe). Sinds 1981 schrijft en regisseert ze voor het theater. Haar toneelstukken, waarvan sommige zijn vertaald in het Engels en Spaans (Lettres Indiennes, Trames) zijn opgevoerd in Guadeloupe, Martinique, Avignon, Parijs en New York. Haar toneelstuk Trames ontving in 2008 de SACD-prijs voor Franstalige dramaturgie. Ze werkt ook rond het Afro-Amerikaans theater vertaald vanuit het Engels. Als Afro-feministische activiste is ze stichtend lid van het collectief ‘Décoloniser le Arts’.
 
Pascale Obolo, geboren in Yaoundé (Kameroen), is een in Parijs gevestigde filmmaker en curator. Zij is hoofdredacteur van het kunsttijdschrift Afrikadaa. Ze studeerde regie aan het Conservatoire Libre du cinéma franças en behaalde een masterdiploma experimentele cinema aan Paris 8. Haar nieuwste werken bevragen de archieven doorheen de constructie van historische verhalen vanuit een postkoloniaal perspectief, rond visuele en culturele representaties van de politieke en economische geschiedenis. Ze is ook directeur van de African Art Book Fair (AABF), geeft les in de Beaux-Arts de Quimper en maakt deel uit van het programmatieteam van La Colonie.
 
Françoise Vergès, afkomsitg van het Reunion-eiland, is sinds haar jeugd een anti-imperialistische en anti-racistische feministische activiste. Na verschillende beroepen te hebben uitgeoefend, hervatte ze haar studie in de Verenigde Staten en promoveerde ze in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Berkeley. Ze publiceerde artikelen en boeken in het Engels en Frans over de geschiedenis van de slavernij, het dekoloniaal feminisme, het museum in de postkolonie, Aimé Césaire, Frantz Fanon, de processen van racialisatie in de ecologie. Als filmauteur werkt ze regelmatig samen met kunstenaars. Momenteel bekleedt ze de Global South(s) Chair, MSH, in Parijs.
 
Gia Abrassart is als journaliste en activiste geëngageerd in de kunsten in België. Met haar website "Café Congo" nodigt Gia ons uit om de huidige Belgisch-Congolese verhoudingen te (her)overwegen doorheen een artistieke reflectie die verbonden blijft met de wereld. Geïnspireerd door het revolutionaire werk van Audre Lorde, richtte ze samen met Lise Vanderpiete in 2012 het Brusselse collectief "Warrior Poets" op. Ze was ook mederedacteur (samen met Sarah Demart) van de publicatie "Créer en postcolonie 2010-2015. Voix et disssidences belgo-congolaises" (Ed. BOZAR/Africalia, 2016).

 

Info
congolisation [at] gmail.com
www.facebook.com/congolisation