Fikry El Azzouzi

Fikry El Azzouzi (° Sint-Niklaas, 1978) is auteur, bekend van zijn columns (o.a. in de krant De Morgen), romans en theaterteksten. Zijn debuut Het Schapenfeest verschijnt in 2010 bij uitgeverij van Gennep. In 2014 volgt de roman Drarrie in de nacht, die genomineerd werd voor De Gouden Uil. Teksten van zijn hand worden bewerkt tot theatervoorstellingen van t,arsenaal Mechelen, zoals IJdele Dagen (2012) in regie van Mesut Arslan en De handen van Fatma (2014) in regie van Michael De Cock. In 2013 treedt El Azzouzi toe tot SinCollectief en schrijft hij teksten voor hun voorstellingen TroostRumble in da Jungle en Reizen Jihad. Voor deze laatste theatertekst en voor de roman Drarrie in de nacht ontvangt El Azzouzi in 2015 de 65e Arkprijs van het Vrije Woord. Onlangs schreef hij op vraag van De Nieuw Amsterdam de tekst voor PAX Europa, een voorstelling die eind maart 2016 in première gaat in Amsterdam, met o.a. Sabri Saad El Hamus en Junior Mthombeni in de cast.

Fikry El Azzouzi maakt deel uit van het open KVS-ensemble en schrijft de tekst voor Malcolm X, Salam en Drarrie in de nacht. 

 

Welk beroep wou je als kind later doen?

Zidane was mijn held. Ik droomde als profvoetballer bij Barcelona te spelen. Door omstandigheden is dit helaas niet gelukt. Maar ik droom er nog steeds van, dat helpt mij om de slaap te vatten.

Welk eigen succesmoment is voor jou onvergetelijk?

De roman Drarrie in de nacht. Nooit gedacht dat die zo succesvol ging worden. Na tal van nominaties, verkoop en vertalingen schrik ik er nog steeds van hoe vooral jongeren van wie ik dacht dat ze nooit lazen Drarrie in de nacht zo een leuk boek vonden. Dat geeft me een vreemd maar vooral goed gevoel.

Wie is (vandaag) voor jou een held?

De oprechte activist die zichzelf volledig wegcijfert, die zich inzet tegen armoede of discriminatie of onrecht. Daar heb ik veel respect voor.

Waarom maak je in KVS de voorstelling Malcolm X?

We hebben de verontwaardiging van Malcolm nodig, zijn strijdvaardigheid.

 

IN DE PERS