Kiripi Katembo Siku (1979 - 2015)

Focus

Kiripi Katembo Siku is op 6 augustus overleden in Kinshasa. Hij was een belangrijk fotograaf, filmmaker en filmproducent. In het Congolese artistieke leven nam hij een prominente plaats in, en ook internationaal werd zijn werk geapprecieerd.

Zijn overlijden was een harde klap voor familie en vrienden, en voor alle artiesten waarmee Kiripi samenwerkte. Ook in KVS was de schok groot. Hij was een compagnon de route in Congo en in België.

We hebben samen een hele weg afgelegd. We hebben nooit achterom gekeken, want er waren altijd nieuwe perspectieven in het vooruitzicht die we konden delen. Kiripi was iemand met schitterende ideeën. Maar hij kon die ook de juiste vorm geven. En ze met zijn doorzettingsvermogen ook realiseren. Er waren nog heel wat plannen.

En plots is alles herinnering. Er zijn veel herinneringen, aan de tentoonstellingen die we deden van zijn werk in Brussel, Oostende en Kinshasa, aan de samenwerkingen die zelfs tot Guangzhou leidden, aan de projectie van “Atalaku”, de film van Dieudo Hamadi en die zijn eerste grote filmproductie was, aan de fotoreportages van ons werk in Kinshasa,… Maar vooral veel herinneringen aan hemzelf, zijn enthousiasme, zijn humor ook.

We moeten nu in de verleden tijd spreken over hem, en dat is niet makkelijk. Het was enorm de moeite waard, Kiripi. Van harte dank.

 

> Lees ook 'Kiripi Katembo Siku, qui photographiait Kinshasa dans ses flaques d’eau, est mort'

 

Portret Kiripi Katembo Siku (2013) (c) Eric de Mildt

Mutations (c) Kiripi Katembo Siku

Uit de reeks 'Un regard' (c) Kiripi Katembo Siku