In het kielzog van Odysseus

Odysseus. Een zwerver komt thuis – een productie van KVS en NTGent – brengt heel wat extra vertier naar onze KVS BOL. Zo hangen er gedurende de premièrereeks brieven op, geschreven door heldinnen aan een verre geliefde. Daarnaast vind je een expositie met foto's die Nick Hannes maakte in de mediterrane regio. 

Op 3 en 4 februari serveren we een mediterraan menu met o.a. soep en dessert in thema. 

Kies à la carte je favoriete zangen uit. Je kan tussen twee zangen KVS BOL telkens in en uit.
We werken met ongenummerde plaatsen zodat je de scène vanuit verschillende hoeken kan aanschouwen.​

Betoverd door de lyrische verzen, en neem je graag een aandenken mee naar huis? In KVS BOL kan je de Ilias, Odyssee én het fotoboek van Nick Hannes kopen. 

Brieven aan een zwerver
Ovidius schreef ooit prachtige brieven: Heroides, waarin heldinnen het woord richten aan een (vaak verre) held. Hij liet Briseïs het woord tot Achilles richten, Phaedra schreef aan Theseus, Dido aan Aeneas, en uiteraard had ook Penelope een en ander te zeggen tegen Odysseus – man op drift na een veel te lange oorlog.

Met Ovidius en de klassieken in het achterhoofd, bliezen KVS en deBuren het genre nieuw leven in. Ze nodigden vijf auteurs uit om een brief te schrijven aan een geliefde die al veel te lang van huis is. Vijf auteurs dus, één uit elke stad waar Odysseus. Een zwerver komt thuis halt houdt:

uit Brussel: Heleen Debeuckelaere 
uit Groningen: Anneke Claus 
uit Rotterdam: Ester Naomi Perquin
uit Antwerpen: Fatena Al-Ghorra
uit Gent: Alicja Gescinska

Deze brieven reizen mee met Odysseus in een minitentoonstelling en kan je dus lezen op de plekken waar de zwerver halt houdt, én binnenkort op onze website.

Documentair-artistiek portret van een regio vol tragedie en humor
In het kielzog van de voorstelling reist ook een fotobox mee, met een projectie van de fotoreeks Mediterranean. The Continuity of Man. Een caleidoscopisch portret van een mediterrane regio in verandering, afgewisseld met citaten uit de Odyssee. De zee en de kusten waarover Odysseus zwierf zijn vandaag eens te meer het toneel van risicovolle tochten, ontmoetingen en confrontaties.

Fotograaf Nick Hannes (BE, °1974) legt zich toe op langdurige documentaire reeksen, vaak met een sociaal-politieke relevantie én een kritische noot. Van 2010 tot 2014 bezocht hij twintig landen rond de Middellandse Zee. In die periode haalde de regio herhaaldelijk en onvoorzien de voorpagina’s: crisis in Griekenland, de Arabische Lente, bootvluchtelingen op Lampedusa, oorlog in Libië, Syrië, Gaza ...

Hannes brengt de mediterrane regio in beeld op een historisch kantelmoment. In Mediterranean. The Continuity of Man belicht hij hedendaagse thema’s zoals migratie, urbanisatie en massatoerisme. In zijn herkenbare documentaire stijl omarmt hij de complexiteit van deze regio, overstijgt het anekdotische en gaat op zoek naar de verbindende schakels in de maatschappij. Beelden van een regio vol humor en tragedie.

Een hele avond theater overleef je enkel als je stiekem knabbels in KVS BOL smokkelt, denk je? Geen nood, KVS staat klaar om je honger te stillen met een mediterraan menu om van te watertanden, en wel in thema (via bonnetjes). Tussen twee zangen in kan je telkens de zaal in- en uitglippen.