het TheaterFestival: Malcolm X

Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi & Cesar Janssens / KVS

Malcolm X is tot op vandaag bron van controverse en inspiratie. Met straffe statements en een onmiskenbaar charisma eiste hij gelijke rechten en kwam hij op voor zijn islamitische geloofsovertuiging. Zijn bewogen leven en scherpe speeches spreken nog steeds tot de verbeelding, en thema’s als identiteit, activisme en religie zijn hier en nu springlevend. Het meertalige theaterconcert Malcolm X vormt een unieke samenwerking van podiumtalent uit Brussel, Antwerpen, Amsterdam, Londen en daarbuiten. In urban kunstvormen als slam poetry en hiphop vertalen ze de strijd van Malcolm X naar de stad van vandaag. Ze houden tegelijk zijn erfenis én de hedendaagse samenleving tegen het licht.

Uit het juryverslag:
Geen andere voorstelling is afgelopen seizoen in zoveel gesprekken blijven terugkomen. De betekenis van Malcolm X overstijgt dan ook zijn eigen creatie. De voorstelling typeert voor de jury niet alleen een nieuwe etappe in de zoektocht van stadsgezelschappen naar wie ze vertegenwoordigen, of het geslaagde openingsseizoen van de KVS onder Michael De Cock. Bovenal staat ze in het brandpunt van alle gevoelige debatten die vandaag vaak nog altijd te veel eenrichtingsverkeer blijven: over religie, white supremacy, meervoudige culturele identiteiten. Malcolm X staat daarin zeker niet alleen, maar wist als geen ander openbaar debat op te wekken, net omdat ze – op het grote podium – de blanke meerderheid in theater voor één keer tot voorwerp maakt. Voor, tussen of tegen: theater dat op die manier iedereen tot een positie dwingt, blijft uitzonderlijk.

Malcolm X is in het kader van het Theaterfestival te zien op donderdag 7 september in KVS. Reserveren kan via onderstaande link. 
Daarnaast zijn er voorstellingen van Malcolm X op 12 en 14 september in KVS en van 23 augustus tot 14 oktober op tournee in Antwerpen, Zaventem, Aalst, Rotterdam en Luik. Klik hier voor meer informatie en reservaties.

IN DE PERS
27.08.2016 - De Morgen - "Wij pikken het niet langer, net als Malcolm X"
09.10.2016 - De Zevende Dag - "Iedereen in het stuk is een Malcolm X"
11.10.2016 - Bruzz - "Wij waren Beyonce voor"
15.10.2016 - Bruzz - 'Malcolm X' zet tijdperk Michael De Cock bij KVS mooi in
17.10.2016 - De Morgen **** - Geanimeerd eerbetoon aan Malcolm X
17.10.2016 - Bruzz - Zoek de Malcolm X in jezelf
19.10.2016 - Knack Focus **** - Malcolm X is een swingende mijlpaal in de geschiedenis van KVS (en van Brussel?)
28.03.2017 - Bruzz - KVS herneemt Malcolm X dit najaar

 

Duur
120
Prijs
€ 20 (cat. 1) / € 17 (cat. 2)
reductie
€ 17 (cat. 1) / € 13 (cat. 2) / € 9 (-26)
Categorie
TheaterMuziek
NL, FR, EN, AR
NL, FR, EN