Josse De Pauw

Acteur, auteur en regisseur Josse De Pauw (°1952) maakt deel uit van de artistieke kern van LOD muziektheater. Hij begon zijn loopbaan in 1976 met Radeis International, een succesvolle theatergroep die tot 1984 voorstellingen speelde in heel Europa en overzee, van Vancouver tot Los Angeles, van Caracas tot Hong Kong. Vanaf 1985 werkt hij als onafhankelijke theatermaker en gaat hij samenwerkingen aan met acteurs, regisseurs, muzikanten, componisten, schrijvers en kunstenaars als Tom Jansen, Dirk Roofthooft, Luk Perceval, Guy Cassiers, Jan Decorte, Jan Lauwers, David Van Reybrouck, David Claerbout, Michaël Borremans, Herman Sorgeloos en  vele anderen.

 

In 1989 speelt hij zijn eerste grote filmrol, sindsdien speelde hij in meer dan vijftig Belgische en buitenlandse films. Zelf regisseerde hij er twee: Vinaya en Übung. Hij werkte met filmmakers als Dominique Deruddere, Marc Didden, Guido Hendrickx, Eric Pauwels, en anderen. Naast teksten voor het theater, schrijft hij ook verhalen, observaties en reisverslagen. De teksten zijn verzameld in twee boeken: Werk en Nog (Uitgeverij Houtekiet). Hij bewerkte Heart of Darkness van Joseph Conrad en Under the Volcano van Malcolm Lowry tot theater voor Guy Cassiers en In Ongenade van J.M. Coetzee voor Luk Perceval.

 

Hij is echter vooral de schrijver, speler en maker van succesvolle theaterstukken als: Weg, Larf, Übung en veel meer. Vanaf 2016 werkt Josse De Pauw aan zijn trilogie, waarvoor hij samenwerkt met LODcomponisten Dominique Pauwels, Jan Kuijken en Kris Defoort. In februari 2017 ging het eerste deel De Helden in première, in juni 2017 het tweede luik, De Mensheid. In juli 2018 zal het derde deel, De Blinden, in première gaan.

 

Josse De Pauw maakte vanuit LOD muziektheater in coproductie met KVS De Helden (met Dominique Pauwels) en De Mensheid (met Kris Defoort).

 

Website LOD muziektheater

De blinden
De blinden