Lettres à Nour

Rachid Benzine / Théâtre de Liège

De Frans-Marokkaanse islamoloog en onderzoeker Rachid Benzine behoort tot de nieuwe generatie intellectuelen die de Koran kritisch en op een open manier benadert. Zijn theatertekst Lettres à Nour getuigt in briefvorm van de uitwisselingen tussen een vader, een praktiserende intellectuele moslim die zijn religie beleeft als een boodschap van vrede en liefde, en zijn dochter die naar Irak vertrokken is, een luitenant van IS achterna die ze in het geheim huwde.

De voorstelling heeft de vorm van een lezing. We zijn getuige van de dialoog tussen twee mensen, een vader en een dochter, die geen afstand van elkaar kunnen nemen omdat de liefde die hen bindt sterker blijkt dan al het andere. En al het andere scheidt hen nochtans... De kritische houding van de vader heeft zich tegen hem gekeerd: de principes waar hij in geloofde zijn wapens geworden in de handen van zijn dochter. De onmacht van twee mensen die zo nauw verbonden, zo betrokken zijn, om een dialoog aan te gaan, overeenkomsten te vinden, een akkoord te bereiken, geeft deze tekst zijn schroeiend karakter.

Hij weerspiegelt wat wij vandaag beleven.

"Al een maand lang houdt een prangende vraag me bezig, die hamerend terugkeert als een vertrouwde migraine. Waarom besluiten jonge mannen en vrouwen die in mijn land geboren zijn, tot mijn cultuur behoren en dezelfde bekommernissen lijken te hebben, om naar een land in oorlog te vertrekken en te doden in de naam van een god die ook de mijne is? Deze heftige vraag kreeg een nieuwe dimensie op de avond van 13 november 2015, toen een vreselijk besef me innerlijk verscheurde: een deel van mij botste met een ander deel en zaaide er dood en verderf. Hoe kun je leven met deze verscheurdheid? Zo kreeg deze epistolaire dialoog tussen een filosofische vader en een dochter die deelneemt aan de jihad, beetje bij beetje vorm. Deze moeilijke, onmogelijke dialoog heb ik bedacht." Rachid Benzine

 

Zijn boeken Nour, waarom zag ik het niet aankomen? en Wat staat er nu eigenlijk echt in de Koran? zullen voor en na de lezingen worden verkocht. Het boek Nour, waarom zag ik het niet aankomen? is ook te koop aan het onthaal of kan je hier ook online bestellen. 

Over Nour, waarom zag ik het niet aankomen?:
'Al maanden word ik in beslag genomen door een gruwelijke vraag die me pijnigt, als een terugkerende, vertrouwde migraine. Waarom besluiten jonge mannen en vrouwen, die in mijn land geboren zijn, uit mijn cultuur afkomstig zijn en die tot dezelfde groep als ik lijken te behoren, om naar een land in oorlog te trekken en te moorden in naam van een God die ook de mijne is?'
In 'Nour ,waarom zag ik het niet aankomen?' vertelt Rachid Benzine het verhaal van een jonge vrouw die naar Irak reist om zich aan te sluiten bij IS, als bruid van een krijgsheer. Haar vader blijft vertwijfeld achter in Europa. Ze schrijven hartverscheurende brieven aan elkaar. Ze hebben niets meer gemeen, behalve de liefde. 

Over Wat staat er nu eigenlijk echt in de Koran?:
De Koran: velen spreken erover, maar wie kent dit islamitische heilige boek nu echt? De Franse islamoloog van Marokkaanse afkomst Rachid Benzine werpt een nieuw licht op de vaak onvoldoende begrepen Koran, zelfs door moslims zelf. Hij probeert de lezer anders te laten kijken naar de Koran en toont dat de Koran veel meer te bieden heeft aan de lezer die de historische context ervan begrijpt.

Ook de Franstalige boeken Les nouveau penseurs de l'isam, Le Coran expliqué aux jeunes, Nour pourquoi n'aies je rien vu venir? en Finalement il y a quoi dans le Coran zullen ook verkocht worden.

 

Duur
75
Prijs
€ 17
reductie
€ 13 / € 9 (-26)
Categorie
Theater
FR
NL