The Myth of the Other

Muhiba Botan

Muhiba Botan is een artieste met Somalische roots die in haar werk de sociaal-politieke aspecten van gender, ras en identiteit exploreert.

Voor The Myth of the Other transformeerde ze zichzelf een tiental keren voor haar eigen lens, met als resultaat een reeks sprekende zelfportretten die de gangbare stereotypen over de Ander doorbreken. Aan de ene kant presenteert Muhiba zichzelf als de tegenhanger van de Ander: het perfecte Zelf, zoals dat gedefinieerd wordt in het westen. Die beelden zijn geïnspireerd op de esthetische normen en de hoogst haalbare vormen van perfectie die voorgeschoteld worden in verschillende mediavormen. Met name in Hollywood-films zoals Pleasantville en Stepford Wives worden zulke iconische archetypen tot het uiterste gedreven.

Voor het andere deel van dit project portretteert Muhiba zich als de mythische Ander, geïnspireerd door de manier waarop de exotische Ander werd gecreëerd doorheen de Westerse blik gedurende het tijdperk van de menselijke dierentuinen. Door de absurde stereotiepe beelden over elkaar te schuiven, beoogt de kunstenares een deconstructie van het proces van ‘othering’. Een grote inspiratie daarbij was een citaat uit een lezing van Stuart Hall genaamd Representation & the Media: “Stereotypen ondervragen maakt ze onbewoonbaar, het vernietigt hun natuurlijkheid en normaliteit.”

Categorie
Expo