nicht schlafen

Alain Platel / les ballets C de la B

Rond een stel dode paarden verzamelt een groep mannen voor een ritueel. Zo samengevat in één zin, behoudt "nicht schlafen" de schijn van een verhaal. Maar onmiddellijk spreekt alles tegen. De plek van de archaïsche cultus wordt omzoomd door een gigantische deken. Onder de mannen bevindt zich ook één vrouw. Zal hier een nieuwe Sacre du Printemps opgevoerd worden? Moet hier alweer een vrouw geofferd worden voor falende mannelijkheid? 

De nieuwe voorstelling van regisseur Alain Platel vertrekt - op voorstel van de Gerard Mortier - bij werk van de Oostenrijkse componist Gustav Mahler. Voor Platel was het geen liefde op het eerste gezicht. Aanvankelijk voelde hij vooral affiniteit met het tijdsgewricht dat Mahler in zijn werk tot uitdrukking brengt: een tijd van grote versnelling en ontwrichting in aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. Maar in de nervositeit en agressiviteit, de passie en de hunkering naar een verloren harmonie die uit Mahlers muziek spreekt, vond Platel uiteindelijk ook aansluiting bij de beelden die hij in zijn werk opzoekt. 

De muzikale leiding ligt in handen van componist Steven Prengels. In de soundscapes contras-teert hij de muziek van Mahler met de Afrikaanse polyfone gezangen en brengt hij geluiden bin-nen van koebellen of slapende dieren. Voor het decor werkt Alain Platel voor het eerst samen met beeldende kunstenares Berlinde De Bruyckere. Wat zij gemeen hebben: een voorliefde voor de grote thema’s van lijden en dood. Samen met een ploeg van negen dansers gingen ze de zoek-tocht aan naar de mogelijkheid tot transformatie, met de wankele hoop niet te eindigen in groot-schalige vernietiging. Die mogelijkheid wil deze groep dansers elke voorstelling opnieuw opzoe-ken, zonder vangnet. Dansen op leven en dood. 

Und selbst im Atem des Schlafes drückt sich dieser irrsinnige Wille zum Leben aus.
K49814 - http://atmenohnepause.org
"Zelfs in de adem van de slaap weerklinkt de onbedwingbare drang om te leven."

 

Pierre-Philippe Hofmann volgde Alain Platel en zijn gezelschap les ballets C de la B tijdens het hele repetitieproces van nicht schlafen. De video-installatie die hij hiervan heeft gemaakt, is te zien na elke voorstelling.

IN DE PERS
05.09.2016 - De Standaard - Dansen op de breuklijnen van de tijd
05.09.2016 - De Morgen - Klaagzang over verwarde tijden

Prijs
€ 30 (cat.1) / € 26 (cat.2)
reductie
€ 27 (cat. 1) / €23 (cat.2) / € 15 (-26)