Mesut Arslan

Regisseur en theatermaker Mesut Arslan groeit  op in Izmir (Turkije). Op zijn twintigste neemt hij alleen een vliegtuig naar België. Na een aantal jaren legt hij er zich toe op het maken van theater en richt hij zijn eigen gezelschap op. Met de Anatolië Theater Groep (ATG) heeft hij vooral succes in de Turkse gemeenschap. Langzamerhand creëert hij een eigen stijl die evolueert naar een beeldtaal waarbij taal op experimentele wijze verwerkt wordt. Samenwerkingen met visuele kunstenaars als Lawrence Malstaf zijn terugkerende elementen die zijn werk karakteriseren. Voor t,arsenaal Mechelen regisseert hij IJdele dagen, de eerste theatertekst van Fikry El Azzouzi.

ATG wordt Onderhetvel. Met dit gezelschap maakt hij een bewerking van Kamer en de man van de Vlaamse auteur Eric De Volder. Daarnaast richt hij ook Platform 0090 op, een werkplaats en draaischijf voor onderzoek, creatie en presentatie van multidisciplinaire kunst met referenties naar het Midden-Westen. 

Voor zijn eerste KVS-creatie greep Mesut Arslan terug naar zijn theaterheld Eric De Volder en pakte Nachtelijk Symposium aan. Hij werkt, samen met Michael De Cock, ook mee aan de voorstelling Kamyon.

 

Welk beroep wou je als kind later doen?

Ik heb altijd een theatermens willen zijn, sinds mijn negende. Daarvoor dacht ik wel eens dokter te willen worden om mijn pa en ma ooit te redden van het einde. Maar waarom alleen ma en pa, waarom zou ik niet iedereen redden zoals Superman? Ik heb snel begrepen dat niemand Superman kan zijn en misschien hoeft het ook niet..

Wie is (vandaag) voor jou een held?

Ik geloof meer in gewoon simpele mensen, die zijn mijn helden. "Menschen auf der anderen seite”, die durven anders zijn en die niet meegaan met de mainstream. Er zijn veel helden daarbuiten, daar ligt voor mij veel schoonheid. 

Wat betekent het voor jou om in KVS Nachtelijk Symposium te maken?

Spannend! KVS heeft me gevraagd om mijn stukken hier te maken, een nieuwe ontmoeting. Vanaf 2017 zoek ik mezelf in mijn dromen en mijn dromen in een Box. De Box van KVS is voor mij de ideale ruimte om te dromen. 

 

http://mesutarslan.be

IN DE PERS