Jaco Van Dormael

Jaco Van Dormael (°Elsene, 1957) maakte Cold Bood

Wie was je held in je kindertijd?

Winnetou.

Welk beroep wou je als kind later doen? 

Ik wou kok worden of uitvinder van vliegende fietsen. Uiteindelijk werd ik regisseur, een beroep voor hen die nog niet weten wat ze willen worden als ze groot zijn.

Welk eigen podiummoment is voor jou onvergetelijk?

Als clownsduo met Didier de Neck, we waren twintigers en zouden spelen in een tehuis voor doven en blinden. We hadden onze show aangepast, we schrapten alle dialogen en ontwikkelde een louter visuele show, erg verwant aan mimespel. Wanneer het gordijn opening, waren de eerste twintig rijen gevuld met blinden, de mensen met een goed gezichtsvermogen maar gehoorproblemen zaten helemaal achteraan zodat ze amper iets konden zien. Het waren de veertig langste minuten van mijn hele leven.    

Wie is (vandaag) voor jou een held? 

Hij of zij die de oorlog ontvlucht, te voet Syrië en Turkije doorkruist, de Middellandse Zee oversteekt zonder te verdrinken, verdertrekt tot in België en daar na een nacht op straat, behandeld wordt als een indringer.

Wat ga je in de KVS doen als ‘artist in residence’?

KVS in samenwerking met Theater Le Manège in Bergen hebben me een superinteressant voorstel gedaan voor iemand die niet uit het teksttheater komt: de vrijheid om te experimenteren en te onderzoeken, ervaringen met acteurs die balanceren tussen twee talen, zonder  vooraf te weten hoe het eindresultaat er zal uitzien. Niemand weet nu al wat het zal worden en of het echt iets zal worden. Dat is leuk. Afspraak voor mijn Experience 2017 in april!

IN DE PERS