Europa in de herfst

Theater Malpertuis

 ‘To be scared or not to be scared, that’s the question!’ 

Sinds begin november 2017 buigen 8 jonge acteurs met een diverse achtergrond zich onder leiding van regisseur Piet Arfeuille over twee oertragedies uit de Thebaanse cyclus: Oedipus in Kolonos en Antigone

Athene is de plek waar Oedipus na zijn verbanning uit Thebe wil landen. Maar is Athene zo gastvrij als beweerd wordt? En welke agenda heeft Oedipus? In Thebe staan zijn zonen inmiddels met getrokken wapens tegenover elkaar. Diplomatieke antwoorden falen. Na hun dood wil Kreoon, die het leiderschap overneemt, een voorbeeld stellen en z’n stad zo snel mogelijk in veilige wateren brengen. Nationalisme en protectionisme steken de kop op. 

Met Europa in de herfst verdiept de jonge ploeg zich in de actualiteit van het oude continent en zoekt naar parallellen en antwoorden in het Klassiek Grieks repertorium. Op de leestafel liggen ook kranten van de afgelopen maanden, boeken van journalist Geert Mak, Luuk Van Middelaar en zelfs songteksten van Nadia Tolokonikova – frontvrouw van de Russische punkband Pussy Riot. 

Het is opmerkelijk - en toch weer niet eens zo verrassend - dat we vandaag kunnen teruggrijpen naar het alleroudste repertorium om iets te vertellen over de actualiteit. De Griekse mythologie beschrijft hoe Europa, een jong meisje uit Libanon, door de als witte stier vermomde oppergod Zeus naar Kreta wordt ontvoerd. Die reis naar het Westen roept helaas een gelijkenis op met de minder fortuinlijke overzeese tochten van vluchtelingen die zich de afgelopen jaren aan de gevaarlijke overtocht waagden. In het wereldvermaarde Antigone zijn dan weer veel parallellen te ontdekken met het actuele spanningsveld tussen de natiestaat en het continent, de eigen identiteit en de geglobaliseerde wereld. Na een brutale aanval vanuit Argos, kiest Kreoon resoluut voor de eigen staat en dat op een doorgedreven manier die niet veel ruimte laat voor andere meningen.  

Theater Malpertuis viert dit seizoen haar 50ste verjaardag. Op 9 december 2017 was het exact vijftig jaar geleden dat de 1ste voorstelling in première ging. Artistiek directeur en regisseur Piet Arfeuille greep deze voorstelling aan als een scharniermoment naar de toekomst door bewust te kiezen voor acht jonge pasafgestudeerde en zelfs nog stagelopende acteurs. Ze kregen een verschillende opleiding (KASK Gent, RITCS Brussel, Koninklijk Conservatorium Antwerpen, East 15 Acting School Londen) en hebben diverse roots (Gent, Antwerpen, Genk, Brussel, Ghana, Marokko). 

Europa in de herfst zal de 3de voorstelling van Piet Arfeuille voor Theater Malpertuis zijn met een politiek thema - na Recht zal zijn wat ik zeg! over populisme en GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder over terreur. Deze keer zijn het de grondvesten van de democratie zelf die het onderwerp van de voorstelling zijn. 

Lees hier een interview dat ze gaven in aanloop naar de première.

Prijs
€ 17
reductie
€ 13 / € 9 (-26)
Premiere
19.01.2018
Categorie
Theater
Information
NL
FR