KVS logo

SLOW #03: KIN <> BRU

KVS & Africalia

De wereld verandert snel! Vooral in de stad, waar nieuwe mensen en kunstvormen instromen. KVS wil de razend interessante artistieke onderstroom van de straat naar het podium brengen. Daarom koppelt SLOW (Slam Our World) urban woordkunst aan theater. Voor elke SLOW-sessie wordt een internationale gast uitgenodigd. Na een residentie in Brussel van een paar weken deelt hij of zij het KVS-podium met lokale artiesten, in een even heldhaftige als kwetsbare poging om de kleurrijke, veelzijdige ziel van de stad in verzen te vatten. 

Voor de derde SLOW-sessie nodigt KVS een slam dichter(es) uit Kinshasa uit. Slam is erg populair in de Congolese hoofdstad – als een poëtische en eloquente, maar tegelijk krachtige en urgente manier voor geëngageerde artiesten om hun visie op de samenleving, het dagelijks leven en de politiek te delen met het publiek. Slam leeft er doorheen wedstrijden en optredens als een vorm die tegelijk hedendaags en oeroud aanvoelt: het doet denken aan de verhalenvertellers of griots, die al eeuwenlang een essentiële rol vervullen in de orale cultuur. 

Afgelopen zomer trok KVS naar Kinshasa met Pitcho Womba Konga en Roland Dumbi-Kabangu – twee Brusselse artiesten uit de Congolese diaspora. Ze werkten er samen met zes slammers en zes filmmakers. Het resultaat? Nieuwe interdisciplinaire kruisbestuivingen en een reeks experimentele videogedichten, waarin woord en beeld een spannend huwelijk aangaan. In november presenteren we de fims uit Kinshasa in KVS én komt een van de duo’s naar ons land voor deze bijzondere editie van Slam our World. Het onversaagde klimaat van Kinshasa kennende, waar Brussel half schertsend bekendstaat als ‘Lola’ – dat betekent ‘Paradijs’ in het Lingala –, zal deze SLOW een unieke blik bieden op beide hoofdsteden. 

 

Bio

Pitcho Womba Konga is rapper, producer en acteur. Sinds 2003 bracht hij drie solo-albums uit: Regarde comment, Crise de Nègre en #RDVAF (Rendez-vous avec le futur). Hij stond wereldwijd op de planken in theatervoorstellingen van o.a. Peter Brook, Amadou Hampâté Bâ, Ruud Gielens en Joël Pommerat. Op het witte doek vertolkte hij rollen in de thriller Wasteland (2014) en de kortfilm De Overkant (2015).

Credits

van & met PiTchO wOMBa KONga, ROlaNd duMBi-KaBaNgu, dORa NSOSEME dO, faBRicE KalONji MalaBaR, aNNY TSONga, PETER KOMONdua, MicROMEga jB BOKOli, EVY BaNdEfu, dOlET Malalu, dEKiN Nzila BaMBi, BOB MOuSSa, wEzaM MOiMi, ORaKlE YOllaNdE NgOY ... dramaturgie Kristin Rogghe Productie KVS Coproductie Africalia in samenwerking met Mestizo Arts Festival, PlaTEfORME cONTEMPORaiNE Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0483 54 73 88

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92