BENEFIET Onbezongen

Valentijn Dhaenens / KVS & SKaGeN

Het is winter. Op een boogscheut van ons theater dolen ontheemde migranten rond. Daar willen wij wat voor doen. Na het zien van de emotionele oproep van actrice Marie-Aurore D'Awans om vluchtelingen in Brussel te helpen, hebben wij beslist om ook ons steentje bij te dragen met een benefietvoorstelling van Onbezongen

Alle inkomsten gaan integraal naar de actiegroep Deux Euros Cinquante. En blijf gerust wat plakken aan de bar want ook die opbrengst storten we door. "Deux Euros Cinquante” vertrekt vanuit het idee dat iedereen een bijdrage kan leveren, hoe klein ook, voor een menswaardigere opvang van vluchtelingen en mensen zonder papieren. Twee euro vijftig staat voor het bedrag dat de vereniging nodig heeft per voedselpakket, om een gezonde maaltijd te verschaffen aan de vluchtelingen die overal in Brussel - en vooral rond het Noordstation en het Maximiliaanpark - worden opgejaagd. De actiegroep legt zich uitsluitend toe op het verstrekken van voedselhulp. Zij zamelen geld in om voedsel aan te kopen, dat ze vervolgens per individueel pakket aan de vluchtelingen bezorgen.

 

Onbezongen schetst het portret van de homo politicus. Niet de onbeholpen politicus van Yes, Minister, de geïdealiseerde machine uit The West Wing, het eenzame kwaadaardige genie van House of Cards of de has-been uit Revue Ravage. De nadruk zit ‘m in de realistische manier waarop in onze westerse wereld met macht omgesprongen wordt. Tevens onderzoekt het stuk de veelal irrationele redenen voor die honger naar macht. 

Onbezongen vertrekt vanuit het idee dat het talent van de politicus uiteindelijk ook zijn ondergang veroorzaakt. Want het is telkens weer hun drive die hen te ver doet gaan, hun karaktersterkte die hen de voeling met de realiteit doet verliezen, hun charisma dat haar doel voorbijschiet, hun soepelheid die hun het verwijt bezorgt onbetrouwbaar, fake te zijn.

Onbezongen keert terug naar de kiem van het politieke leven: waarom hebben leiders zo’n drang naar macht in een democratie, waar macht zeer relatief is en waar politici onderworpen worpen aan de eisen van kiezers, media, belangengroepen? Waarom gaat een politicus op zoek naar erkenning in een stiel die als de meest onpopulaire ooit bekendstaat?

Als partijwoordvoerder, kabinetslid op Buitenlandse Zaken en bij de Europese Commissie en tot slot als speechwriter van o.a. Karel De Gucht en José Manuel Barroso is Vincent Stuer kunnen doordringen tot diep in de weefsels van de politiek. Die posities lieten hem toe macht en machthebbers in close-up te observeren en bestuderen. Daarnaast doorwerkt Vincent al decennia obsessief politieke geschiedenissen en biografieën, met een indrukwekkend archief aan anekdoten en citaten tot gevolg.

Duur
80
Prijs
€ 25
Categorie
Theater
Extra info

INLEIDING door Vincent Stuer - 19:15 - KVS BAR (5de verdiep)

NL
FR, EN