Hugo Claus, con amore

10 jaar na zijn dood en 50 jaar na mei ’68 wijdt BOZAR een museale tentoonstelling aan Vlaanderens meest bekroonde auteur: Hugo Claus. De multidisciplinaire expo toont Claus in al zijn facetten: schrijver, schilder, theatermaker,  lmregisseur. Toch wordt het geen traditioneel overzicht van een leven en een oeuvre. Curator Marc Didden maakt met liefde – con amore – een hoogst persoonlijke tentoonstelling, niet óver Claus, maar vóór Claus. Een eigenzinnig portret, samengesteld uit nauwkeurig geselecteerde archiefbeelden, foto’s, tekstfragmenten en kunstwerken van o.a. Appel, Raveel en Ensor, maar ook hedendaagse kunstenaars als Borremans, De Cordier, Dillemans en Vanriet.

In de loop van zijn lange carrière schreef Claus duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en talrijke romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het Verdriet van België uit 1983 is. Hugo Claus, Con amore geeft echter geen traditioneel overzicht van het parcours van Claus. Marc Didden maakt met liefde – con amore -  een hoogst persoonlijke en associatieve tentoonstelling, niet óver Claus, maar vóór Claus. Hij schetst eeneigenzinnig portret in 8 hoofdstukken, zoals “Un flamand à Paris”, “Het ras van de glimlach”, “Zeezucht” of “Rebel zonder kousen”. De tentoonstelling wordt samengesteld uit archiefstukken, originele handschriften, magazines, trivia, foto’s en geluid- en filmfragmenten. Hoge en lage cultuur vloeien moeiteloos in elkaar over. Er is een selectie kunstwerken te zien van kunstenaars met wie Claus bevriend was of samenwerkte (Karel Appel, Roger Raveel, Jan Cox, Pierre Alechinsky, Jan Vanriet…), kunstenaars die hem inspireerden (James Ensor, Leon Spilliaert…) en hedendaagse kunstenaars (Michaël Borremans, Luc Tuymans, Sam Dillemans, Johan Muyle…). Daarnaast wordt een kleine selectie beeldend werk (schilderijen en werken op papier) van Hugo Claus zelf getoond.

De tentoonstelling bevat verschillende uitzonderlijke stukken die zelden of nooit publiekelijk te bezichtigen zijn. Voor de eerste keer wordt een origineel schetsboekje van Claus getoond, waarin hij naar het eind van zijn leven toe, toen schrijven moeilijker werd, nieuwe tekeningen maakte. Het publiek ontdekt ook het originele geïllustreerde manuscript van Herbarium, de mythische dichtbundel die Claus op één nacht schreef voor zijn toenmalige geliefde Elly Overzier. Het hoofdstuk ‘België en zijn verdriet’ bevat een originele tekening van de personages van Het Verdriet van België en een soort landkaart van de streek waar de roman zich afspeelt, door Claus gesigneerd als ‘Louis Seynaeve fecit’. Enkele andere zeer zelden vertoonde werken zijn twee marines van Ensor en Spilliaert uit privécollecties en het werk Jazzmuzikanten (1948) van Karel Appel, gepubliceerd en besproken in een boekje van Claus over Appel. Hugo Claus, Con amore bevat ook verschillende creaties. Zo finaliseert Thierry De Cordier speciaal voor de tentoonstelling een nieuwe en monumentale Grote Marine.

Vanuit zijn opzet om een expo te maken voor Claus, selecteerde Marc Didden tot slot ook het werk van 5 minder bekende, vaak jonge, kunstenaars, die naar zijn aanvoelen een Clausiaanse mentaliteit in zich dragen. Enkelen onder hen maken speciaal voor de expo nieuw werk.

De scenografie wordt uitgewerkt door architect en beeldend kunstenaar Richard Venlet.

De expo Hugo Claus, con amore loopt van 28 februari tem 27 mei 2018.