Odysseus. Een zwerver komt thuis.

Michael De Cock & Patrick Lateur / KVS & NTGent

Homeros’ klassieker in vertaling van Patrick Lateur en regie van Michael De Cock. Oercanon dus, maar genadeloos actueel. 

Het verhaal van een zwerver op drift, die na een veel te lange oorlog de veel te lange weg naar huis zoekt. Vrouwen, eilanden, zee en de inmenging van een weerbarstige god belemmeren zijn weg. Thuis wacht hem het ultieme gevecht om weer vader, vorst en echtgenoot te worden.

Het theateravontuur in 24 zangen door een resem topacteurs en danseres Lisbeth Gruwez.

De Odyssee gaat over veel meer dan de bekende avonturen van de held op weg naar huis. Het boek, pas veel later opgedeeld in 24 delen, zangen of boeken, - evenveel als letters in het Griekse alfabet, - steekt bijzonder ingenieus in elkaar. Het laat zich het best in drie verdelen. Deze voorstelling van meer dan 24 uur kan je dus over drie dagen beleven (2, 3, 4 februari) of als één lange theatermarathon (24-25 maart). Je kan bij het begin van elke zang instappen. Op dit overzicht zie je het startuur van elke zang en kan je lezen welke acteurs welke zangen voor hun rekening nemen.

 


met: Aline Cornelissen, Nina Kortekaas, Hanne Van Doren, Jef Hellemans, Armin Mola, Emmanuel van der Beek, Luca Persan, Max Colonne, Bartel Jespers, Tim BogaertsLukas De Wolf

Het eerste deel wordt de Telemachie genoemd (1-4). Tien jaar na het einde van de Trojaanse oorlog zijn alle andere strijders weer thuis. Van Odysseus geen spoor.  Zoon Telemachos is in het paleis in Ithaka bij zijn moeder Penelope, belaagd door 108 ongeduldige vrijers die dingen naar haar hand. Godin Athena, vermomd als Mentes, zoekt de jonge Telemachos op en spoort hem aan zijn vader te gaan zoeken. Telemachos besluit te vertrekken. Eerst naar Pylos, stad van de oude vorst Nestor, vervolgens, vergezeld door zijn zoon Peisenor, naar het paleis van Menelaos en Helena in Sparta. Helena en Menelaos herkennen in zoon Telemachos vader Odysseus en vertellen over hem.

 


met: Stef Aerts, Rashif El Kaoui, Servé Hermans, Oscar Van Rompay, Stefan Perceval, Tom Ternest, Jurgen Delnaet, Bruno Vanden Broecke

Het tweede deel (5-12)  van de  Odyssee is veruit het bekendste. Odysseus, zeven jaar gevangen gehouden door de bloedmooie Kalypso, mag weer naar huis. Na een storm belandt hij op het eiland van de Faiaken. De schipbreukeling wordt in de beroemde zesde zang door prinses Nausikaä, dochter van koning Alkinoös, gevonden en gastvrij ontvangen op het paleis. Hij vertelt er in vier zangen wat hij meemaakte na zij vertrek uit Troje. De Odyssee wordt te makkelijk tot deze zangen herleid. Al zijn de verhalen wel adembenemend. De held vertelt over de Lothofagen, Kirke, zijn reis naar de onderwereld en het emotionele weerzien met de overleden helden en zijn moeder, zijn ontmoeting met de Cycloop, éénoog, Polyfemos (zoon van Poseidon, de reden van al zijn ongeluk), zijn tocht over zee langs monsters als Skylla en Charybdis en langs de Sirenen, die zo verleidelijk zingen dat zeelui hun schip op de rotsen waar ze huizen, laten te pletter varen. 

Opmerkelijk in deze zangen is vooreerst dat ze verteld worden in de ik-persoon. Held Odysseus neemt zelf het woord en vertelt over zijn avonturen op zee. Deze zangen gaven ook de betekenis aan wat vandaag een odyssee heet: een avontuurlijke reeks omzwervingen op weg naar huis. 
Opmerkelijk is ook dat we slechts informatie krijgen over de laatste korte periode van de omzwervingen. Over de zeven jaren bij Kalypso wordt nauwelijks gerept. Zangen 9-12 worden als flashback verteld en zang 12 eindigt waar zang 5 begon: op het eiland van nimf Kalypso.

 


met: Valentijn Dhaenens, Frank Focketyn, Soufiane Chilah, Tom Van Bauwel, Frank Dierens, Kris Cuppens, Steven Van Watermeulen

In deel drie zien we hoe Odysseus thuiskomt op Ithaka en langzaam zijn oude plek weer opeist. Dat gaat echter niet vanzelf. Zijn geliefden herkennen hem niet meer en de tegenstand is groot. Gelukkig helpen de goden, veelal verpersoonlijkt door de godin Athena, de held op weg naar ultieme gerechtigheid. Die weg is bijzonder spannend opgebouwd.

Precies over de helft (zang 13) wordt de held door de Faiaken weer naar huis gebracht. De baai is gehuld in nevels en Odysseus herkent zijn eigen vaderland nauwelijks. Eerst gaat hij tot bij de varkenshoeder Eumaios. De vertelling concentreert zich (15) even terug op Telemachos, nog altijd bij Menelaos op Sparta. Godin Athena haast zich ernaartoe en beveelt Telemachos naar huis te keren: vader is eindelijk op komst. Telemachos vertrekt. Iedereen op weg naar Itahaka. Nog even en alle lijnen komen samen. Vader en zoon worden herenigd (16) en trekken richting paleis. Vermomd als bedelaar komt Odysseus weer thuis. Eerst wordt hij herkend door zijn hond (17), daarna door de voedster, en trouwe dienaars.

 


met: Mark Verstraete, Lucas Vandervost, Gene Bervoets, Lisbeth Gruwez, Bert Luppes, Tom Jansen

In zang 21 wedijvert Odysseus met de vrijers met de boog. Hij maakt zich bekend (22), wat volgt  is de bloederige zang van de wraak. Pas helemaal aan het eind kan hij Penelope met een ultiem raadsel (23) van zijn identiteit overtuigen. De twee geliefden herenigen zich en delen passioneel weer het bed. Godin Athene kijkt goedkeurend toe en stelt er zelfs de ochtend wat voor uit. Aan het eind volgt tot slot het weerzien met de oude Laërtes (24). Odysseus is weer thuis. Niemand uit zang negen bij de Cycloop, is weer iemand geworden. De orde is hersteld.

 


Alleen in KVS: alle 24 zangen na elkaar! Deze marathonversie start op vrijdag 24 maart om 19:00 en loopt tot zaterdag 25 maart rond 21:00. 

 

IN DE PERS
09.01.2017 - De Volkskrant - "Odysseus is genadeloos actueel"
25.01.2017 - Bruzz - Michael De Cock brengt Odysseus integraal op podium van KVS
28.01.2017 - De Standaard - Tantrisch theater (beeldverhaal)
30.01.2017 - Radio 1 - "Odysseus is Game of Thrones, maar dan verteld"
31.01.2017 - De Morgen - Bingewatchen met Homeros
01.02.2017 - Knack - "Elke leerling zou Grieks en Latijn moeten krijgen. Dat en houtbewerking."
01.02.2017 - Knack - "Vrouwen kunnen tegelijk speelpop en poppenspeler zijn."
02.02.2017 - Trends - Zwerven in 24 zangen
03.02.2017 - De Volkskrant - Van wanorde naar orde - na een etmaal in het theater
04.02.2017 - Het Nieuwsblad - "De Odyssee is de Game of Thrones van toen"
05.02.2017 - De zevende dag - "De Odysseia had perfect vandaag geschreven kunnen zijn."
06.02.2017 - De Standaard - 12.000 verzen, 31 acteurs, 25 uur theater.
17.03.2017 - VPRO - Nooit meer slapen
24.03.2017 - Kif Kif - Vreemdeling, wees welkom

 

Duur
1440
Prijs
€ 20 (cat.1) / € 17 (cat.2)
reductie
€ 17 (cat.1) / € 13 (cat.2) / € 9 (-26)
Premiere
02.02.2017
Categorie
Theater
NL