Palestina

Dramaturg Hildegard De Vuyst coördineert sinds 2007 PASS, het traject dat de A.M. Qattan Foundation (Ramallah) en KVS samen afleggen, daarin regelmatig bijgestaan door les ballets C de la B. Aanvankelijk bestond dat voornamelijk uit multidisciplinaire workshops en uitwisseling, in de Bezette Gebieden en in Brussel, later uit gezamenlijke producties waaronder Keffliyeh/made in China en Badke. Deze laatste productie met 10 Palestijnse dansers kende een erg enthousiaste start in Europa in 2013, de voorstellingen in Nazareth, Jeruzalem en Ramallah in april 2014 zorgden voor een mijlpaal in Palestina. In de toekomst wil PASS die dialoog met jonge Palestijnse podiumkunstenaars verder uitbouwen.

Focus

Het Gazagevoel in Brussel

'Geen enkele buitenstaander kan zich voorstellen hoe het moet zijn om als gewone Palestijnse burger in Gaza gesandwicht te zitten tussen de Israëlische bommenwerpers en grondtroepen enerzijds en de Hamasstrijders anderzijds. Toch is het me de voorbije weken in Brussel vaak opgevallen dat we de impact van deze oorlog op onze medeburgers en stadsgenoten van Arabische afkomst ferm onderschatten.'

Lees de column van Jan Goossens.
(uit: De Morgen, 09.01.2012)

Palestina in 11 snapshots

PASS is de naam van het Palestinatraject van KVS, les ballets C de la B en A.M. Qattan Foundation. Het letterwoord staat voor Performing Arts Summer School. Maar ‘pass’ betekent ook voorzet, doorgang, passage, overgang, toegang of toenadering. En die vlag dekt precies de lading van wat PASS in Palestina beoogt met jonge podiumkunstenaars: een voorzet geven.

Lees het artikel van Hildegard De Vuyst.
(uit: KVS_Express feb-maart 2010)