KVS logo

De Helden

Josse De Pauw & Dominique Pauwels / LOD muziektheater & KVS

Is een mens in staat zijn leven te geven? Voor zijn land, voor zijn lief, voor zijn overtuiging? Kunnen helden echt bestaan, of zijn ze een onmisbaar element van het stichtend verhaal? En als ze hebben bestaan, was datgene waarvoor ze hun leven gavensterven waard? En als ze nog bestaan, waar geven ze dan nu hun leven voor? En weten helden zélf dat ze helden zijn?

Voor De Helden schrijft Josse De Pauw een monoloog waarin hij vraagtekens plaats bij het heldendom en de betekenis daarvan vandaag. Historica Sophie De Schaepdrijver staat hem bij in zijn zoektocht naar een hedendaagse definitie. Dominique Pauwels vertrekt voor zijn compositie vanuit stemmen en concrete geluiden. Hoe zou het hoofd van degene die hier aan het woord is klinken? Niet alles ligt vast in een partituur, de tekst is in direct contact met geluid en muziek. Met technicus Brecht Beuselinck live op de scène wil Josse De Pauw elke avond weer bouwen aan de meerstemmigheid van het heldendom.

Een man, een foto van zijn kind, een vlag van zijn land, een stukgelezen boek van een groot denker die hem inspireerde, de toespraak van een groot leider, de honderdvijfenzeventig geboden van een oude god… Versleten stutten van een mensenleven. Alles heeft een eigen verhaal, alles heeft een eigen stem, een eigenheid. Zo klinkt het hoofd van die man. De man zélf: hij spreekt zijn twijfel uit.

 

Bio

Josse De Pauw (1952) werkt als acteur, regisseur en auteur. Na zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel is hij in 1976 stichtend lid van de legendarische theatergroep Radeis International. Vanaf 1985 werkt hij als zelfstandig kunstenaar en begint hij theaterteksten te schrijven, vaak voor zichzelf maar ook voor anderen.

Josse De Pauw (1952) werkt als acteur, regisseur en auteur. Na zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel is hij in 1976 stichtend lid van de legendarische theatergroep Radeis International. Vanaf 1985 werkt hij als zelfstandig kunstenaar en begint hij theaterteksten te schrijven, vaak voor zichzelf maar ook voor anderen. Als filmacteur werkt hij o.m. samen met filmregisseur Dominique Deruddere voor Wait until spring, Bandini (1989), Hombres Complicados (1997) en het Oscargenomineerde Iedereen Beroemd (2000). De Pauw regisseert zelf ook twee films: Vinaya (1992) en Übung (2001). Op televisie is hij onder meer te zien in Koning van de wereld (2007), De ronde (2011) en Met Man en Macht (2013).

In 2007 maakt hij de theatervoorstelling  Ruhe bij Muziektheater Transparant, in 2008 Liefde / zijn handen bij LOD. Volgen nog Babar/Le Fils des Etoiles (Transparant, 2008), over de bergen (Transparant, 2009) en Een nieuw Requiem (Transparant, 2009).  Bij LOD creëert De Pauw de productie De gehangenen (2011), Boot & Berg (2012) en An old monk (2012). Bij KVS maakt hij samen met Manu Riche de monoloog  Raymond, geïnspireerd op de figuur van Raymond Goethals (2012. In het voorjaar van 2013 maakt hij ESCORIAL bij Muziektheater Transparant.

Josse de Pauw schrijft ook fictie, observaties, notities en reisverslagen. Zijn teksten zijn verzameld in de boeken Werk en Nog. Zowel zijn theaterwerk, zijn acteerwerk voor films, als zijn teksten zijn inmiddels meermaals bekroond. Zo ontvangt hij in 2012 o.m. de Prix Bernadette Abraté, de belangrijkste Franstalige podiumprijs.

Reviews

07.08.2017 - Festival Boulevard - Intrigerende antiheld
04.08.2017 - Theaterkrant - Ideeën over heldendom van een antiheld
07.08.2017 - NRC - De Helden
07.08.2017 - Trouw - De Helden
03.10.2017 - Festival les francophonies en Limoges - Extraits de presse « les héros » « l’humanité »

Credits

REGIE, TEKST & SPEL Josse De Pauw COMPOSITIE Dominique Pauwels TEKSTONDERZOEK Sophie De Schaepdrijver LIVE REMIX Brecht Beuselinck LICHT & DECOR Eric Soyer KOSTUUMS Greta Goiris ASSISTENTE KOSTUUMS Claudine Grinwis Plaat Stultjes TAPE INSTALLATIE Bart Maris VERTALING Monique Nagielkopf PRODUCTIELEIDING Kristel Deweerdt TECHNISCHE COÖRDINATIE Nic Roseeuw PRODUCTIE LOD muziektheater, KVS COPRODUCTIE Le Manège Maubeuge, La Rose des Vents Villeneuve d’Ascq, Théâtre de Namur

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92