KVS logo

De Mensheid

Josse De Pauw & Kris Defoort / LOD muziektheater & KVS

Een schrijver (Arnon Grunberg) meent dat de tijd gekomen is om de verdediging van de mensheid op zich te nemen, om zijn té lang en te vaak vernederde soort vrij te pleiten van alle schuld. Hij neemt een toneelspeler (Josse De Pauw) in de arm, om zijn verdedigingsrede ten overstaan van het hof uit te spreken. Die betrekt er (uit gewoonte?) een zangeres (Claron McFadden) en een pianist (Kris Defoort) bij, met de bedoeling het loflied nog overtuigender te laten weerklinken. Samen zullen zij trachten de mens op te tillen uit het modderbad waarin hij wordt ondergedompeld door halfbakken intellectuelenverwarde filosofen en geperverteerde romanschrijvers. Of onze vier helden daarin zullen slagen, is nog maar de vraag? De voorstelling geeft u het antwoord.

Een goeie vijftien jaar geleden schreef Arnon Grunberg De Mensheid Zij Geprezen, een pamflet waarin hij stelde dat de mensheid dan wel hebberig, wellustig, gewelddadig en laf mag zijn, maar dat te harer verdediging kan aangevoerd worden: dat zij niet anders kan. Zoveel jaren later staat de schrijver nog steeds achter de woorden die hij toen schreef. Op vraag van Josse De Pauw bewerkte Mark Schaevers de tekst voor theater, De Pauw bedacht een concept en brengt dat op de scène samen met Claron McFadden, Kris Defoort en Arnon Grunberg.

Genoeg! Genoeg! Hou op mij toe te juichen. Ik wil geen applaus. Geld wil ik ook niet. Ik doe dit pro deo. Ik doe dit omdat de mensheid een prachtig ras is, een intelligent ras - het neusje van de zalm. Wij zijn denkers, grote denkers. Schoonmakers zijn wij ook, als het moet. Wij hebben het geld uitgevonden, de magnetron, de broederlijkheid, de koekoeksklok, de wollen trui, de gelijkheid. Ook het Rode Kruis is een uitvinding van mijn cliënt, en de humor.

Bio

Josse De Pauw

Acteur, auteur en regisseur Josse De Pauw (°1952) maakt deel uit van de artistieke kern van LOD muziektheater. Hij begon zijn loopbaan in 1976 met Radeis International, een succesvolle theatergroep die tot 1984 voorstellingen speelde in heel Europa en overzee, van Vancouver tot Los Angeles, van Caracas tot Hong Kong.

Vanaf 1985 werkt hij als onafhankelijke theatermaker en gaat hij samenwerkingen aan met acteurs, regisseurs, muzikanten, componisten, schrijvers en kunstenaars als Tom Jansen, Dirk Roofthooft, Luk Perceval, Guy Cassiers, Jan Decorte, Jürgen Gosh, Jan Ritsema, Jan Lauwers, Manu Riche, Peter Vermeersch en FES, Claire Chevallier, George van Dam, Jan Kuijken, Eric Thielemans, Rudy Trouvé, Roland Van Campenhout, Collegium Vocale, I Solisti del Vento, Corrie van Binsbergen, David Van Reybrouck, Mark Schaevers, Jeroen Brouwers, Koenraad Tinel, Gorik Lindemans, Benoît van Innis, David Claerbout, Michaël Borremans, Herman Sorgeloos en anderen.
In 1989 speelt hij zijn eerste grote filmrol, sindsdien speelde hij in meer dan vijftig Belgische en buitenlandse films. Zelf regisseerde hij er twee: Vinaya en Übung. Hij werkte met filmmakers als Dominique Deruddere, Marc Didden, Guido Hendrickx, Eric Pauwels, Jos Stelling, Franz Weisz, Orlow Seunke, Marc-Henri Wajnberg en anderen.

Naast teksten voor het theater, schrijft hij ook verhalen, observaties, notities, en reisverslagen. De teksten zijn verzameld in twee boeken: Werk en Nog (Uitgeverij Houtekiet). Hij bewerkte Heart of Darkness van Joseph Conrad en Under the Volcano van Malcolm Lowry tot theater voor Guy Cassiers en In Ongenade van J.M. Coetzee voor Luk Perceval.

Hij is echter vooral de schrijver, speler en maker van succesvolle theaterstukken als: Weg, Larf, Übung, die Siel van die Mier, Ruhe, Strange News, Liefde/zijn handen, Een Nieuw Requiem, De Versie Claus, Over de bergen, De Gehangenen, Boot & Berg, An Old Monk, HUIS... Vanaf 2016 werkt Josse De Pauw aan zijn trilogie, waarvoor hij samenwerkt met LODcomponisten Dominique Pauwels, Jan Kuijken en Kris Defoort. In februari 2017 ging het eerste deel De Helden in première. In juni 2017 zal het tweede luik, De Mensheid, in première gaan.

Reviews

31.05.2017 - BRUZZ - Armworstelen voor de mensheid
03.06.2017 - De Standaard - Op de sokkel voor de sukkel
04.06.2017 - Cutting Edge - KVS & LOD, ‘De mensheid’
06.06.2017 - blog Wim Backx - Brief aan Josse De Pauw en Arnon Grunberg.
06.06.2017 - Parterre - De Mensheid
08.06.2017 - BRUZZ - 'De Mensheid' is gespleten
08.06.2017 - La Libre - Josse De Pauw défend l’Humanité
10.08.2017 - Theaterkrant - De mensheid blijft gekwetst achter
11.08.2017 - Brabants Dagblad Tilburg - Hilarisch loflied op vileine mensheid
16.08.2017 - De Groene Amsterdammer - De show heet: leven
03.10.2017 - festival les francophonies en Limoges - extraits de presse « les héros » « l’humanité »

Quotes

"Het is een schitterende tekst die wordt gebracht, met heel wat stof tot nadenken en niet gespeend van enige humor. Eens het pleidooi voor de mensheid ten einde is, wordt het door De Pauw en Grunberg op een schitterende wijze weer gerelativeerd."
- Een bezoeker -
"De mens blijft roerloos achter, maar in zijn ijdele poging tot verzet tegen de stilstand schuilt een tragische schoonheid."
- Cutting Edge -
"De Pauw is een ambachtsman old school die zijn metier feilloos beheerst. Met zijn warme, dragende stem en mooie dictie geeft hij zonder enige hapering schwung aan Grunbergs intelligente tekst."
- De Morgen -
"Het is vooral dat wat De Mensheid geniaal maakt: er is mooie muziek, de tekst staat vol met citeerbare zinnen, maar er zit vooral ook genoeg dubbele bodem in om zichzelf onderuit te halen."
- Het Nieuwsblad -
"De mensheid is een absolute aanrader. Een steunpilaar voor al wie zich medeverantwoordelijk acht voor de toestand van de wereld. Hij wordt echter vrijgesproken, nee, niet door een gebrek maar door een overdaad aan bewijs."
- Guido Lauwaert -

Credits

CONCEPT & REGIE Josse De Pauw MUZIEK Henry Purcell, Claron McFadden, Kris Defoort TEKST Arnon Grunberg TEKSTBEWERKING Mark Schaevers SPEL Josse De Pauw & Arnon Grunberg ZANG (Improvisatie) Claron McFadden piano (improvisatie) Krist Defoort licht & decor Eric Soyer KOSTUUMS Greta Goiris ASSISTENTE KOSTUUMS Claudine Grinwis Plaat Stultjes TECHNIEK Brecht Beuselinck, Jannes Dierynck PERS & COMMUNICATIE Magalie Lagae, Inge Jooris, Lien De Trogh SPREIDING Frans Brood Productions PRODUCTIELEIDING Kristel Deweerdt PRODUCTIE LOD muziektheater & KVS COPRODUCTIE Le Manège Maubeuge, La Rose des Vents Villeneuve d’Ascq, Théâtre de Namur

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92