KVS logo

Het Leven en de werken van Leopold II

Raven Ruëll & Hugo Claus / KVS
Deze productie over het koloniale verleden van België werd voor het eerst op de agenda gezet in 2003, werd dat seizoen geselecteerd voor het Theaterfestival, ging op tournee doorheen Kinshasa in 2007 en langs parochiezalen in Vlaanderen en Wallonië, om uiteindelijk thuis te komen in Molière, een zaaltje in de Matongé-wijk in Brussel. 
 
De grote uitdaging bij de opvoering van dit vergeten stuk van Hugo Claus lag in de ogenschijnlijke tegenspraak tussen de historische feiten en de theatrale exuberantie. Regisseur Raven Ruëll wierp het historische juk af en ging op zoek naar ‘de mens’ Leopold II. Uiteindelijk vond hij een synthese tussen het persoonlijke en het politieke, in een voorstelling die jaren na haar creatie nog altijd een geweldig feest is.

Bio

Raven Ruëll studeerde af aan het RITCS. Als schrijver, acteur en regisseur werkte hij voor BRONKS, theater Antigone (waar hij ook lid is van de artistieke staf), KVS en theater Artemis. Twee stukken van zijn hand werden geselecteerd voor het theaterfestival: Het leven en de werken van Leopold II (2003) en Missie (2008), beide gemaakt voor de KVS. Jan, mijn vriend werd genomineerd voor de Nederlands Vlaamse 1000-Wattprijs 2002 en Stoksielalleen sleepte die prijs daadwerkelijk in de wacht. Sinds 2010 werkt Raven als freelancer en geeft hij les op het conservatorium van Luik en aan het RITCS, waar hij ook lid is van de artistieke staf drama. Voor theater Antigone regisseerde hij onder meer Baal, Tribuna(a)l, Oeps en Bekdichtzitstil.

Reviews

14.10.2002 - De Standaard - Verhalen van een machtsgeile koning
06.10.2007 - De Morgen - LEOPOLD II eindelijk in Kinshasa

Quotes

“Razend goed gespeeld, even vlot verteld, op doorzichtige , evenwichtige en consequente wijze geënsceneerd.”
- De Morgen -
“In de regie van Raven Ruëll wordt de tekst van Claus afgestoft en geactualiseerd. De uitstekende acteursprestaties geven de tekst een nieuwe vinnigheid die je als kijker een voorstelling lang uiterst geboeid houdt.”
- De Standaard -

Credits

MET François Beukelaers, KOEN DE GRAEVE, KATRIEN DE RUYSSCHER, STEVE GEERTS, SIMONE MILSDOCHTER, GUSTAVO MIRANDA, Chris Thys, BRUNO VANDEN BROECKE, SARAH VAN GEEL & GEERT VAN RAMPELBERG TEKST HUGO CLAUS REGIE RAVEN RUËLL KOSTUUMS SARA DYKMANS SCENOGRAFIE MICHIEL VAN CAUWELAERT PRODUCTIE KVS

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92
Captatie