KVS logo

INVITED

Seppe Baeyens / Ultima Vez

Sinds 2011 is danser en choreograaf Seppe Baeyens nauw verbonden aan de werking van Ultima Vez. Onder de vleugels van het gezelschap van Wim Vandekeybus creëerde hij in 2015 zijn eerste grootschalige dansvoorstelling Tornar met een intergenerationele cast van niet-professionele en professionele dansers. Tornar oogstte veel lof in binnen- en buitenland en werd geselecteerd voor Het Theaterfestival 2015.

Seppe Baeyens’ nieuwe creatie komt er na intensief onderzoek naar de (podium)ruimte en het co-auteurschap binnen de hedendaagse dans. In INVITED formuleert Baeyens zijn artistieke antwoord op de vraag hoe het publiek mee de choreografie van een voorstelling kan schrijven. Met dans als woordeloze taal wil hij binnen beperkte tijd en ruimte een gemeenschap stichten waarbij de grenzen tussen cast en publiek vervagen.

INVITED bestaat uit een diverse en intergenerationele groep performers die een weerspiegeling vormt van de samenleving van vandaag. Het publiek bekleedt een actieve rol en krijgt de kans het heft in eigen handen te nemen. De scenografie verbindt en verdeelt, wordt zichtbaar en onzichtbaar, en leidt publiek en performers doorheen het collectief geschreven verhaal.

Bio

Seppe Baeyens (° 1981) 
startte als jonge danser bij fABULEUS om later opgepikt te worden als performer bij o.a. Kopergietery, Kabinet k, Productiehuis Brabant, Ontroerend Goed en Miet Warlop. Sinds het begin van zijn carrière als kunstenaar is intergenerationeel werken voor Seppe Baeyens een noodzakelijke voorwaarde om dans tot in zijn meest menselijke en kwetsbare vorm te tonen. De imperfectie van dans en de manier waarop verschillende generaties met dans omgaan zijn onlosmakelijk verbonden met zijn artistieke creaties. Zo creëert hij in samenwerking met Ultima Vez en Wim Vandekeybus in 2015 zijn eerste grootschalige dansvoorstelling Tornar. Hierin laat hij een intergenerationele cast van niet-professionele en professionele dansers interageren. Hij selecteert deze diverse groep tijdens een lang proces van workshops en ontmoetingen in de Ultima Vez studio in Sint-Jans-Molenbeek. Tornar werd geselecteerd voor het Theaterfestival en oogstte lof in binnen- en buitenland. In de periode 2017 ontvangt Seppe Baeyens een beurs van de Vlaamse Gemeenschap om onderzoek te doen naar (podium)ruimte en co-auteurschap binnen hedendaagse dans. De output van dit onderzoek is te zien in Baeyens’ nieuwe dansvoorstelling INVITED

Reviews

22.02.2018 - Le Vif - Utopie autour d'un cordon bleu
23.02.2018 - De Tijd - "Ik ben de theatertribune beu"
25.02.2018 - La Libre - Alors on danse, tous ensemble
28.02.2018 - De Standaard - Iedereen het podium op
14.03.2018 - Theaterkrant - recensie: Invited
14.03.2018 - Het Belang van Limburg - Pak uw kans en dans
29.08.2018 - Le Vif/ L'Express - Alors on danse

Quotes

“Ik beschouw mezelf als iemand die verbindingen legt tussen generaties met dans als taal. Ik denk dat daar een grote kracht in zit.”
- Seppe Baeyens -
"Een absoluut viersterrencompliment voor de opzwepende en bedwelmende instrumentale stukken waarmee het trio Stef Heeren, Kwinten Mordijck en Karen Willems de koord constant strak gespannen hield."
- Bruzz -

Credits

REGIE & CHOREOGRAFIE Seppe Baeyens GECREËERD MET EMILE VAN PUYMBROECK, LUKE DE BOLLE, CHISOM ONYEBUEKE CHINAEDU, LEONIE VAN BEGIN, ROSA BOATENG, OIHANA AZPILLAGA, ISCHA BEERNAERT, ESTHER MOTVANYA, ROEL FAES, TRUI DE MULDER, ADNANE LAMARTI, SEPPE BAEYENS, FRANK BRICHAU, Stephan VERLINDEN, ELISABETH WOLFS, LEON GYSELYNCK De Mulder, Adnane Lamarti, Seppe Baeyens, Frank Brichaud, Stefaan Verlinden, Elisabeth Wolfs, Leon Gyselynck ORIGINELE MUZIEK LIVE Stef Heeren, Kwinten Mordijck, Karen Willems DRAMATURGIE Kristin Rogghe SCENOGRAFIE & LICHTONTWERP Ief Spincemaille KOSTUUMS Lieve Meeussen BEWEGINGSASSISTENT German Jauregui ARTISTIEK ADVIES Wim Vandekeybus TECHNISCHE COORDINATIE Tom De With PRODUCTIE Seppe Baeyens / Ultima Vez coproductie KVS MET DE STEUN VAN Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius. De scenografie is geïnspireerd op de installatie ‘ROPE - Possibilities of Binding’ in opdracht van N.O.W ondersteund door extrapole, Fabbrica Europa, Indisciplinarte, Latitudes Contemporaines, Lókal, Mom/El Vivero, Trafó, wpZimmer. N.O.W werd medegefinancierd door het Creative European Program van de Europese Unie.

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92

Production manager

Catherine Vervaecke
02/210 11 57
catherine.vervaecke@kvs.be