KVS logo

Lezarts Danses Urbaines 2017

Lezarts Urbains

Lezarts Danses Urbaines vormt eens per jaar het epicentrum van de Belgische hiphop-danswereld. Het rijke landschap van de urban dans ontplooit zich in een waaier van creaties, technieken en stijlen. Van ultrakorte choreografische shows tot zorgvuldig gepolijste voorstellingen. Van amateurcrews en dansscholen tot opkomende namen en professionele gezelschappen. Met als afsluiter telkens een voorstelling van internationaal kaliber.

Op zaterdag 28 oktober 2017 neemt dit festival voor het eerst de BOX en de BOL van KVS in. Dankzij deze kersverse samenwerking breidt de programmatie zich uit tot nieuwe artiesten uit stedelijke culturen. Brussel is die dag the place to be voor urban dansers van Luik tot Gent, van Amsterdam tot Namen. En voor het publiek dat hun werk wil ontdekken en de kracht van de verschillende hiphopstijlen in dans wil ervaren.

Lezarts Danses Urbaines 2017 bestaat uit een namiddagprogramma in de BOX en een avondprogramma in de BOL. Tussenin kunnen de aanwezige dansers zich met elkaar meten in een open cypher.

 

PROGRAMMA 

16u Korte shows en jonge makers in KVS BOX

Les Mybalés | Be Fries | Aurel Zola & Max Dbk | Ronin | Battle Droid | Funky Feet Academy | Likiyo | Afro House Belgium | Panda crew | 2Mad | One Nation | Saho | Funky Belgian'Z | Ismaël Mouaraki

18:30u Open cypher

19:30u Focus op Hiphopcreaties in KVS BOL

Untitled – Mazel Freten (FR) | Got to Groove – Ghetto Funk Collective (NL) | Cyborgs’ Quest – The Slayers (BXL) | Gaou ! – Cie La Mer Noire (SEN) | To Be a Slave – Cie Hendrickx Ntela (Liège) | Treasuries of Mysteries – Sheyda Darab (NL) | Team Shmetta

 

EEN GREEP UIT DE ARTIESTEN

Les Mybalés (BE)

De Brusselse tweelingzussen Doris en Nathalie Bokongo Nkumu vormen samen het dansduo Les Mybalés. Ze zijn gepassioneerd door hiphop en gespecialiseerd in de genres house dance en afro house. In KVS waren ze al te zien in de voorstelling Malcolm X. In de hiphopwereld lieten ze zich opmerken op internationale battles in de categorie house dance. Voor hun eerste voorstelling werkten de zussen samen met de Franse choreografe Marion Motin, in het kader van het Europese project 7StepsIllusion werd meteen hun doorbraak in de Europese hiphop. Op het Festival Lezarts Danses Urbaines zijn ze inmiddels een vaste waarde. Dit jaar presenteren ze een work in progress van hun nieuwste creatie. Voor die voorstelling stellen ze hun eigen codes in vraag om te graven naar een meer instinctieve manier van dansen, die altijd eigen is geweest aan de taal van hiphop.

Be Fries (BE)
Dit hiphoptrio, afkomstig uit Verviers, bestaat uit Hendrickx Ntela en Pierre Aganda – beiden lid van het krumpcollectief BBF 2.0 – en de experimentele danser Stéphane Deheselle. Deze drie dansers vermengen verschillende inspiratiebronnen en technieken om tot een nieuwe dansvorm te komen.

Ronin (BE)
Ronin is een collectief van Belgische artiesten met verschillende en complementaire artistieke vaardigheden. De polyvalente crew brengt vooral hiphop, maar ook dancehall, house, jazz, breakdance en tricks.

Funky Feet Academy (BE)
De breakdancegroep Funky Feet uit Namen bestaat al sinds 2008. Daaruit groeide de dansacademie Funky Feet Academy, een artistieke plek voor hiphop die onderwijs van de beste kwaliteit biedt.

Afro House Belgium (BE)
Het collectief brengt een fusie van traditionele Afrikaanse dansen uit de ancestrale cultuur en de basistechnieken van house dance.

En ook: Aurel Zola & Max Dbk | Battle Droid | Likiyo | Panda Crew | 2MAD | One Nation | Team Shmetta | Funky Belgian’Z
 

PERFORMANCES & WORK IN PROGRESS

Untiteld – Mazel Freten (FR)
Mazel Freten bestaat uit de dansers Brandon Malboneige Masele en Laura Defretin. Brandon en Laura stellen hun eerste creatie Untiteld voor, die ze beschilderen als een moment, ongekunsteld, oprecht, intens en levend. Het duo is ontsproten uit de mélange van de hiphopcultuur en elektro en plaatst ze tegenover elkaar in al hun overeenkomsten en verschillen. Geen scenografie hier; enkel twee lichamen in perfecte harmonie. Een verstild moment in menselijke openheid. Een manier om hun ideeën te verdedigen, in stilte, zonder titel. 

Got to Groove – Ghetto Funk Collective (NL) 
Hoe definieer je funk in dans en in het leven? Got to Groove is een fundamenteel levensonderzoek waarin funk symbool staat voor de zoektocht naar een eigen ritme en de verbinding met anderen.

Cyborg's Quest – The Slayers (BE) 
The Slayers is een trio van dansers die gelinkt zijn aan het collectief Impulsion. Ze zijn geïnspireerd door hiphop newstyle, afro dance, turfing, yoga, gevechtssporten en hedendaagse dans. Op het festival Lezarts Danses Urbains presenteren ze hun eerste creatie: Cyborgs’ Quest. Een belichaming van de symbolische strijd in een wereld waarin het menselijke en de technologie met elkaar versmelten, en de uniciteit van de mens in relatie tot de machine in vraag wordt gesteld. Met het oog op dit verlies van houvast en betekenis stelt zich de vraag: wat is nog de plaats van de mens, en hoe probeert hij zich te onderscheiden en te de niëren?

Gaou ! – Cie La Mer Noire (SEN)
Dit Senegalese hiphop-dansgezelschap werd opgericht in 2014 en bestaat uit vier dansers en choreografen. In november 2016 wonnen ze de internationale competitie “Hip Hop Games Concept, Les Jeux de la Danse” in Rijsel. Hun eerste voorstelling Gaou ! gaat over mensen die hun geboorteland verlaten om de wereld te ontdekken. Ontheemding en het verlangen naar nieuwe ontdekkingen staan centraal.

To Be A Slave – Cie Hendrickx Ntela (BE) 
Dit gezelschap bestaat uitsluitend uit krumpers uit Frankrijk, Duitsland, Senegal en België. To Be a Slave spreekt over slavernij in al zijn vormen en getuigt van het verlangen om de expressieve dansvorm krumping, die intenties wil vatten en uitdrukken, aan de hele wereld te tonen.

Treasuries of Mysteries – Sheyda Darab (NL)
Dit werk is de eerste soloperformance van de Amsterdamse choreografe Sheyda Darab, gekend uit de underground hiphopscene. De voorstelling is gebaseerd op het eeuwenoude Perzische gedicht Makhzan al-Asrar uit 1176. Sheyda Darab mixt urban dance, hiphop en breakdance met klassieke oriëntaalse muziek, als echo van haar Iraanse roots.

D-Complex – Ismaël Mouaraki (FR)
Ismaël Mouaraki gaat aan de slag met de eigenheid, de kwetsbaarheid en de intuïtieve authenticiteit van acht performers barstensvol talent. Op het podium geven de lichamen zich over aan elkaar. Ze vermengen zich en maken zich vervolgens weer los van elkaar, om zo tot een levendige en authentieke interpretatie te komen van identiteit. D-Complex stelt ook de hiërarchie van de dans in vraag en verdedigt het idee dat dans democratisch is, en niet alleen het privilege van een beperkte elite. 

 

 

 

 

 

Reviews

02.11.2017 - Culture Club - FESTIVAL LEZARTS DANSES URBAINES

Credits

Productie Lezarts Urbains in samenwerking met KVS, Mestizo Arts Festival, Right about now inc./flying solos

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92