KVS logo

Malcolm X

Jr.cE.sA.r (Junior Mthombeni, Cesar Janssens & Fikry El Azzouzi) / KVS

Malcolm X is tot op vandaag bron van controverse en inspiratie. Met straffe statements en een onmiskenbaar charisma eiste hij gelijke rechten en kwam hij op voor zijn islamitische geloofsovertuiging. Zijn bewogen leven en scherpe speeches spreken nog steeds tot de verbeelding, en thema’s als identiteit, activisme en religie zijn hier en nu springlevend. Het meertalige theaterconcert Malcolm X vormt een unieke samenwerking van podiumtalent uit Brussel, Antwerpen, Amsterdam, Londen en daarbuiten. In urban kunstvormen als slam poetry en hiphop vertalen ze de strijd van Malcolm X naar de stad van vandaag. Ze houden tegelijk zijn erfenis én de hedendaagse samenleving tegen het licht.

 

Reviews

11.10.2016 - BRUZZ - "Wij waren Beyonce voor"
14.10.2016 - De Standaard - Malcolm X, muze of duivel
17.10.2016 - De Morgen **** - Geanimeerd eerbetoon aan Malcolm X
17.10.2016 - BRUZZ - Zoek de Malcolm X in jezelf
17.10.2016 - De Standaard **** - Gedaan met behagen
18.10.2016 - Le Soir **** - "Malcolm X" enflamme Bruxelles
20.10.2016 - De Morgen - Postergirls voor diversiteit
19.10.2016 - Knack - Malcolm X leeft
21.08.2017 - Gazet van Antwerpen - 'Malcolm X' laat Rivierenhof swingen
23.08.2017 - Luminous Dash - MALCOLM X - OLT Rivierenhof
01.09.2017 - Le Vif L'Express - I have a dream
21.09.2017 - Het Laatste Nieuws - Malcolm X trapt nieuw seizoen De Factorij op gang
12.01.2018 - Rekto:Verso - Nobele woede op de planken
22.02.2018 - Onder de bomen (Natacha Michiels) - Word, sound & power met Malcolm X

Quotes

"Meer dan een naam of een icoon, geeft deze man, symbool van het Afro-Amerikaanse activisme zijn energie aan een trio van artiesten van KVS: Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi, Cesar Janssens. Samen met een twintigtal performers, acteurs, muzikanten, dansers en slammers, gooien ze hun lichaam in de strijd."
- Les Inrocks -
"De eerste markante creatie onder het artistiek leiderschap van Michael De Cock is eerder een feestelijk dan militant theaterconcert, dat een hele reeks verbluffende talenten onder het voetlicht bracht."
- Bruzz -
"De voorstelling is geen hagiografie van de in 1965 vermoorde prediker van het panafrikanisme. De jonge podiumkunstenaars schudden de ideeën van Malcolm X op en vertalen ze naar de grootstedelijke context van vandaag. Het bonte gelegenheidsgezelschap doet zijn ding met een stevige portie eigenzinnigheid en artisticiteit. De angry young men leveren een ritmische doortimmerde creatie af."
- De Morgen ***** -
"Malcolm X bespeelt een perfecte balans tussen storen en bekoren."
- De Morgen -
"Malcolm X voelt als een breekpunt in de Vlaamse theatergeschiedenis. Hier treedt een generatie aan die weigert om nog langer te pleasen."
- De Standaard**** -

Credits

TEKST Fikry El Azzouzi REGIE Junior Mthombeni MUZIEK Cesar Janssens VAN & MET PITCHO WOMBA KONGA, SAID BOUMAZOUGHE, JESSICA FANHAN, RASHIF EL KAOUI, Noureddine Farihi, SUKINA ABDUL NOOR, MUNEERA RASHIDA, JUNIOR MTHOMBENI, CESAR JANSSENS, STEVEN VAN GOOL, PIETER VAN BOGAERT, FRANK VAGANÉE, Hans Bossuyt, ARNE DEMETS, BABS JOBO, JOFFREY ANANE, DORIS BOKONGO NKUMU, NATHALIE BOKONGO NKUMU, JUNIOR AKWETY, Ntjam Rosie, DIETER VAGANÉE, ANTOINE COLIN, MUHAMMET IKBAL SAHAN, TOBE WOUTERS, LOIC DUMOULIN, NOAH NZUAMO DRAMATURGIE Kristin Rogghe, Tunde Adefioye GELUIDSONTWERP Steven Lorie, Patrick Van Neck KOSTUUMS Heidi Ehrhart, Defne Parman VIDEO Omar Harrak Semati, Monir Ait Hammou, Hicham El Ghazi & Roland Dumbi-Kabangu (LaborArtory) CHOREOGRAFIE KARIM KALONJI Lichtontwerp Dimitri Stuyven Toneelmeester Jean Schols Productieleiding Nadia El Mahi regie-assistentie & boventiteling Inge Floré VERTALERS Trevor Perri, Anne Vanderschueren, Martine Wezenbeek, Isabelle Grynberg, Michaël Meert IN SAMENWERKING MET Mestizo Arts Festival PRODUCTIE KVS

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92

Production manager

Nadia El Mahi
02/210 11 78
nadia.elmahi@kvs.be
Technische fiche
Captatie