KVS logo

Odysseus. Een zwerver komt thuis

Michael De Cock & Patrick Lateur / KVS & NTGent

Homeros’ klassieker in vertaling van Patrick Lateur en regie van Michael De Cock. Oercanon dus, maar genadeloos actueel. 

Het verhaal van een zwerver op drift, die na een veel te lange oorlog de veel te lange weg naar huis zoekt. Vrouwen, eilanden, zee en de inmenging van een weerbarstige god belemmeren zijn weg. Thuis wacht hem het ultieme gevecht om weer vader, vorst en echtgenoot te worden.

Het theateravontuur in 24 zangen door een resem topacteurs. Alleen in KVS: alle 24 zangen na elkaar! Deze marathonversie start op vrijdag 24 maart om 19:00 en loopt tot zaterdag 25 maart rond 21:00. Je kan bij het begin van elke zang instappen. 

Bio

Patrick Lateur (°1949, Beveren-Leie) publiceert dichtbundels, vertalingen en bloemlezingen. Hij is redacteur van Kunsttijdschrift  Vlaanderen, lid van het Guido Gezellegenootschap en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Voor zijn Iliasvertaling ontving hij in 2013 de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Letteren – Vertalingen.

Artistiek leider van KVS, Michael De Cock (°1972), is auteur en regisseur. Hij is licentiaat in de Romaanse talen en letterkunde, maakte een proefschri  over het theater van Nathalie Sarraute en studeerde af met grote onderscheiding. Nadien volgde hij een acteursopleiding aan het conservatorium van Brussel. Sinds 2016 is hij artistiek leider van de KVS. Hij bouwt er een genderdivers, intergenerationeel en intercultureel ensemble en huis uit dat de uitdagingen van de grootstad en al zijn opportuniteiten aangaat. Dat kan, aldus De Cock, nergens beter dan in Brussel en in KVS.

Reviews

09.01.2017 - De Volkskrant - "Odysseus is genadeloos actueel"
16.02.2017 - -
25.01.2017 - BRUZZ - Oost west, thuis best?
28.01.2017 - De Standaard - Ik ben een krijger en een nimf
30.01.2017 - Gazet Van Antwerpen - De volledige 'Odyssee', verspreid over drie dagen
31.01.2017 - De Morgen - 'Bingewatchen' met Homeros
02.02.2017 - Trends - Zwerven in 24 zangen
03.02.2017 - De Volkskrant - Mythische krachtproef
04.02.2017 - Het Nieuwsblad - De Odyssee is de Game of Thrones van toen
06.02.2017 - De Standaard - 12.000 verzen, 31 acteurs, 25 uur theater
09.02.2017 - De Standaard Weekblad - Tantrisch theater
17.03.2017 - VPRO - Nooit meer slapen
24.03.2017 - Kif Kif - Vreemdeling, wees welkom

Quotes

"De jonge vertolkers nemen de toeschouwers meteen mee in hun jeugdig maar geconcentreerd enthousiasme. Ze doen dat ieder op hun manier - de ene ingehouden, de anderen ongeremd, vol branie, of zelfs druk gesticulerend. De gedeelde zorgvuldigheid waarmee ze de tekst brengen, nodigt uit om mee op tocht te gaan."
- Bruzz -
"Zodra je brein afgestemd is op de archaïsche taal en het trage tempo, wordt het een speciale ervaring. Dat komt vooral door het bataljon topacteurs."
- De Standaard -
"De marathonvoorstelling groeide uit tot een memorabele ode aan het vertellen. Het publiek hing aan de lippen van de bard van dienst. Elk vogeltje zong zoals het gebekt was. En Lisbeth Gruwez rondde magistraal af met een bezwerende dans, waarin je, na de vele woorden van mannen, de stille vrouwelijke lijdzaamheid, maar ook empathie en verbondenheid kon lezen."
- BrusselBlogt -

Credits

REGIE MICHAEL DE COCK TEKST HOMEROS SPEL ALINE CORNELISSEN, ARMIN MOLA, EMMANUEL VAN DER BEEK, HANNE VAN DOREN, JEF HELLEMANS, LUCA PERSAN, MAX COLONNE, NINA KORTEKAAS, BARTEL JESPERS, Tim Bogaerts, LUKAS DE WOLF, STEF AERTS, RASHIF EL KAOUI, SERVÉ HERMANS, OSCAR VAN ROMPAY, STEFAN PERCEVAL, TOM TERNEST, JURGEN DELNAET, BRUNO VANDEN BROECKE, VALENTIJN DHAENENS, FRANK FOCKETYN, SOUFIANE CHILAH, TOM VAN BAUWEL, FRANK DIERENS, KRIS CUPPENS, STEVEN VAN WATERMEULEN, MARK VERSTRAETE, LUCAS VANDERVOST, GENE BERVOETS ism kaena Bervoets en bob ven der leij, BERT LUPPES, TOM JANSEN epiloog LISBETH GRUWEZ, MAARTEN VAN CAUWENBERGHE VERTALING PATRICK LATEUR DRAMATURGIE MATTHIAS VELLE & KRISTIN ROGGHE Jongerencoach Jellie Schippers KOSTUUM MYRIAM VAN GUCHT SCENOGRAFIE MARIE SZERSNOVICZ LICHTONTWERP HARRY COLE TECHNISCHE PRODUCTIELEIDING LIEVEN SYMAEYS LICHTTECHNIEK DIMI STUYVEN GELUID PATRICK VAN NECK PRODUCTIELEIDING CATHERINE VERVAECKE, NADIA EL MAHI regieassistent & tekstondersteuning Tineke De Meyer MET DANK AAN VALENTINE KEMPYNCK, DAnny Vandeput PRODUCTIE KVS COPRODUCTIE NTGENT

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92