KVS logo

Rise Up: Poetic memorial

Sukina Douglas / KVS

Poëzie kan het onuitspreekbare oproepen. Wat betekent het om je ergens thuis te voelen – of nergens thuis te voelen? Wat is de impact van terreuraanslagen op een leven, op een samenleving? Met die vragen trekt dichteres en performer Sukina Douglas (Poetic Pilgrimage, Malcolm X) de stad in. Ze gaat in dialoog met Brusselaars van de meest diverse achtergronden, aan de hand van poëzie. Na een traject van ontmoetingen en pré-workshops in verschillende wijken, organisaties en verenigingen, brengt ze deelnemers van allerlei slag en stand een weekend lang samen voor een meertalige poëzieworkshop. Mensen die dezelfde stad delen, maar zelden echt met elkaar in contact komen.

Rise Up is een interactief poëzieproject dat de verjaardag van de aanslagen in Brussel aangrijpt om uiteenlopende ervaringen onder woorden te brengen, te delen en te helen. Na de ‘knockdown’ en de ‘lockdown’ waarmee de stad te maken kreeg, wordt Rise Up gedreven door de veerkracht van de Brusselaars. Het is ook een gelegenheid om samen stil te staan bij de verschuivingen in de samenleving, en ze zelf mee richting te geven. Stadsdramaturgie aan de hand van poëzie. 

 

RISE UP: POETIC MEMORIAL
Op de symbolische datum van 22 maart worden de gedichten uit de workshop als gedenktekens gedeeld in en met de stad. Op de vooravond, 21 maart om 18:00, kan je naar de teksten komen luisteren in KVS tijdens een Poetic Memorial voor beperkt publiek in het intieme kader van de Brazza-bar. Gratis, reserveren aanbevolen!

In het voorjaar van 2017 had de eerste editie van Rise Up plaats. Meer info daarover en enkele van de poëtische resultaten vind je hier.

RISE UP YOUTH 
Sinds september 2017 legt Sukina Douglas een langer traject af met Brusselse jongeren onder de titel Rise Up Youth, in dialoog met politieke mentor Sammy Mahdi. Dit kadert in het project Next Generation, Please in samenwerking met Bozar. De resultaten worden tentoongesteld tijdens een festival in Bozar van 9 tot 13 mei. Een blik achter de schermen? Volg het traject op Instagram @riseupyouth_nextgeneration!

 

Bio

Sukina Douglas
maakt samen met Muneera Rashida deel uit van het Britse spoken word en hiphop-duo Poetic Pilgrimage. Zij toert wereldwijd en heeft poëzieworkshops geleid in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zweden, Marokko, België e.a. Haar doel: mensen inspireren door de kracht van woorden. Ze is regelmatig te gast in buitenlandse media en het internationale televisienetwerk Al Jazeera maakte in 2015 de spraakmakende documentaire Hip Hop Hijabis over haar en Poetic Pilgrimage. In seizoen 2016 -2017 debuteerde Sukina als actrice in de succesvolle productie Malcolm X van KVS. In opdracht van het huis leidt ze de poëzieworkshops Rise Up. Dit ambitieuze project heeft als unieke insteek om Brusselaars vanuit verschillende achtergronden met elkaar in dialoog te brengen via poëzie. Sukina Douglas is ook een van de Mindblowers waarmee KVS en VUB het nieuwe academiejaar aftrappen.

Reviews

Credits

WORKSHOPS & PROJECTONTWIKKELING SUKINA DOUGLAS CONCEPT & DRAMATURGIE KRISTIN ROGGHE CULTURELE BEMIDDELING DELPHINE SOMERS & HAJAR IBNOUTHEN assistent productie TARA CLAEYS met Sukina Douglas, Priscilla Adede-Helledy, Hüsnü Can, Sayira Maruf, Kurt Snoeckx, Manuel Pueyo, Jacob Boorsma, Cendre Struye, Anna Kamniska, Patrick Lens, Fanny Brouyaux, Awoulath Alougbin, Nejib Murad, Camille Ronti, Robert Thomas, Marie Blanco, El Bekkaye, Abu Jabbiee,Maimouna Bah, David Trembla, Martha Vandermeulen, Joy Slam, Mohamed Brarrie, Pitcho Womba Konga, Saidou Ly, Saïda Manai, Ifrah Yusuf Magan, Jérémie Richir aka Rimakay, Bouchra Lamsyeh, Baminla, Bart, Louise, Mohamed, Roos, Saïda Abbassi, Hayat El Issaoui, Aicha Ech Achanti, Fatna Benllafki, Rachida Bouchannaoui, Jamila Abdellaoui, Rasmia Zaaza, Khadija Ahros, Christa Ndikumana, Chloé Christians, Chanel Frederix, Kim Lien Charuhas, Marine Teixeira, Perinne Tshiamanga, Manon Dellea, Imane Mesbahi, Stella Marie Nizigire, Marine Hamzi, Shaka Jean-David, Adrienne Kamgu Nzentchep, Jad Bouzi, Salma Allam, Annelies Lansoght PRODUCTIE KVS IN SAMENWERKING MET Slameke, Globe Aroma, Pigment, Ruach, Kaleidoscoop (Vaartkapoen), Het Anker, Tropicana (Vrienden van Brussel), Kuumba, Next Generation Please (Bozar), K.A. Etterbeek, JH Chicago, Imelda …

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92