KVS logo

SLOW #03: KIN <> BRU

KVS & Africalia

De wereld verandert snel! Vooral in de stad, waar nieuwe mensen en kunstvormen instromen. KVS wil de razend interessante artistieke onderstroom van de straat naar het podium brengen. Daarom koppelt SLOW (Slam Our World) urban woordkunst aan theater. Voor elke SLOW-sessie wordt een internationale gast uitgenodigd. Na een residentie in Brussel van een paar weken deelt hij of zij het KVS-podium met lokale artiesten, in een even heldhaftige als kwetsbare poging om de kleurrijke, veelzijdige ziel van de stad in verzen te vatten. 

Voor de derde SLOW-sessie nodigt KVS een slam dichteres uit Kinshasa uit: Do Nsoseme Dora. Slam is erg populair in de Congolese hoofdstad – als een poëtische en eloquente, maar tegelijk krachtige en urgente manier voor geëngageerde artiesten om hun visie op de samenleving, het dagelijks leven en de politiek te delen met het publiek. Slam leeft er doorheen wedstrijden en optredens als een vorm die tegelijk hedendaags en oeroud aanvoelt: het doet denken aan de verhalenvertellers of griots, die al eeuwenlang een essentiële rol vervullen in de orale cultuur. 

Afgelopen zomer trok KVS naar Kinshasa met Pitcho Womba Konga en Roland Dumbi-Kabangu – twee Brusselse artiesten uit de Congolese diaspora. Ze werkten er samen met zes slammers en zes filmmakers. Het resultaat? Nieuwe interdisciplinaire kruisbestuivingen en een reeks experimentele videogedichten, waarin woord en beeld een spannend huwelijk aangaan.

Op 24 en 25 november presenteren we de films uit Kinshasa in KVS én komt een van de duo’s - slam dichteres Do Nsoseme Dora en filmmaker/scenograaf Fabrice Kalonji - naar ons land voor deze bijzondere editie van Slam our World. Het onversaagde klimaat van Kinshasa kennende, waar Brussel half schertsend bekendstaat als ‘Lola’ – dat betekent ‘Paradijs’ in het Lingala –, zal deze SLOW een unieke blik bieden op beide hoofdsteden. 

Blijf vrijdagavond na de voorstelling gerust plakken in de bar en oefen je moves want DJ Ill Syll komt draaien op de afterparty!

 

Bio

Pitcho Womba Konga is rapper, producer en acteur. Sinds 2003 bracht hij drie solo-albums uit: Regarde comment, Crise de Nègre en #RDVAF (Rendez-vous avec le futur). Hij stond wereldwijd op de planken in theatervoorstellingen van o.a. Peter Brook, Amadou Hampâté Bâ, Ruud Gielens en Joël Pommerat. Op het witte doek vertolkte hij rollen in de thriller Wasteland (2014) en de kortfilm De Overkant (2015).

Do Nsoseme Dora is een Congolese slammer, dichteres en blogster die via haar teksten en slam over de wereld vertelt. In 2015 studeert ze af in visuele communicatie aan de Academie voor Schone Kunsten in Kinshasa. Na een gevarieerd parcours waarin ze werkt in verschillende domeinen van communicatie, besluit ze om volop voor poëzie te gaan. Dat jaar wint ze de slam/poëziewedstrijd concours de Slam/Poésie Urbaine in Kinshasa, georganiseerd door l’Institut Français. Haar eerste stapjes in slam zet Do in 2012 als deel van het gezelschap Au Pays des Poètes, met wie ze op de planken staat tussen 2012 en 2014. Dan slaat ze haar haar vleugels uit en gaat solo. Daarnaast maakt Do ook deel uit van het Congolese bloggersgezelschap Habari RDC, die waarden als vrije meningsuiting, vrede, democratie en geweldloosheid hoog in het vaandel dragen. Het is essentieel voor haar dat ze door slam en haar artikels op blogs een boodschap aan jongeren kan meegeven: een betere toekomst is geen illusie, een betere wereld kan, het is enkel aan ons om aan hem te bouwen.
Zie hier enkele van haar blogs.

Fabrice Kalonji – aka Malabar – wordt geboren in Kinshasa op 26 maart 1986. In 2004 studeert hij af in de biochemie. Daarna gaat hij de artistieke toer op en wordt als acteur deel van de Compagnie théâtrale des Béjarts in Kinshasa. Hij dompelt zich onder in stukken en films die bewustmaking tot doel hebben. Malabar is grotendeels autodidact. Zijn eerste korte filmdocu als cineast lanceert hij in 2011. Sinds 2013 is hij betrokken bij het audiovisueel productiehuis Uniproc in Kinshasa. Samen met hen schrijft en regisseert hij verschillende televisieseries, waarvan Mpangi’Ami de bekendste is. Sinds 2017 werkt Malabar samen met verschillende productiehuizen uit Kinshasa, en dat als acteur, regisseur en cameraman.

 

Reviews

17.09.2017 - Radio La Benevolencija - Do Nsoseme Dora in ‘Jeunes Leaders’ (15:15 - 18:04)
27.10.2017 - Le Vif - Poésie qui claque
21.11.2017 - Subbacultcha - SLOW #03
25.11.2017 - DeWereldMorgen - "Blijf niet in je eigen hoekje hangen"
26.11.2017 - BrusselBlogt - Mayonaise meets pilipili

Credits

van & met DORA NSOSEME DO, FABRICE KALONJI MALABAR, YOUSRA DAHRY, LILA MAGNIN, ANNIE DELTOUR, LéïLA DUQUAINE, JUNIOR AKWETY, LISETTE MA NEZA, GIOVANNI BAUDONCK, BHELLY BOMPOLONGA, ROLAND DUMBI-KABANGU, DORIS BOKONGO NKUMU & NATHALIE BOKONGO NKUMU (LES MYBALES) CATCH SHAOLIN SHOWMAN COLORADO, JONATHAN BLACK TERROR, WIDAD WACK, MAEVA MNOGERA EXTRAS VANESSA LOKIKI, FRANCISCO YVAN LUZEMO, PAULINE VERGARA, THIERRY MBOMBO TEKST DORA NSOSEME DO, PITCHO WOMBA KONGA, YOUSRA DAHRY, Léïla DUQAUINE, GIOVANNI BAUDONCK, LISETTE MA NEZA, SUKINA DOUGLAS REGIE PITCHO WOMBA KONGA ASS. REGIE CAROLINE DUJARDIN dramaturgie Kristin Rogghe PUBLIEKSWERKING DELPHINE SOMERS ASS. DRAMATURGIE EN PUBLIEKSWERKING PAULINE VERGARA, MAIA DALEY, HAJAR IBNOUTHEN PRODUCTIELEIDING NADIA EL MAHI LICHTONTWERP LAURENCE DELAFONTAINE TECHNIEK LAURENCE DELAFONTAINE, STEVEN LORIE, ROLAND DUMBI-KABANGU BOVENTITELING INGE FLORE VERTALINGEN Anne Vanderschueren, Steven Tallon, Michael Meert, KRISTIN ROGGHE, Anja Stroobants, Lien Vanreusel, Maya Witters, MAIA DALEY VIDEOGEDICHTEN Kinshasa DO NSOSEME & FABRICE KALONJI, PETER KOMONDUA & ANNY TSONGA, EVY BANDEFU & DEKIN NZILA BAMBI, NEGUE’FLY NSAU & DOLET MALALU, MICROMEGA JB BOKOLI & BOB MOUSSA EXPO FOTO NGANJI DJ Ill Syll WORKSHOPS IMELDA, KUUMBA, KAE, ATHENEUM BRUSSEL, JH CHICAGO Productie KVS Coproductie Africalia in samenwerking met Mestizo Arts Festival, PlaTEfORME cONTEMPORaiNE, SLAMEKE, KUUMBA, Brussels Young Wrestling Style Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met dank aan DADA KAHINDO, THOMAS ELCHARDUS, ELS DE PALMENAER (MAS), VANHOUT-BESIX RED (COSMOPOLITAN)

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92