KVS logo

WORK IN PROGRESS 2017

KVS & Mestizo Arts Platform

Op deze tweede Brusselse editie van WIP deelt vers artistiek geweld uit de Brusselse scène telkens een halfuur van een “Work in Progress” met een beperkt publiek. Aansluitend op die toonmomenten gaat een select korps aan professionelen (kunstcritici, ervaren makers, dramaturgen, programmatoren …) met de artiesten in dialoog over het getoonde werk. Het publiek kan op die momenten deelnemen aan miniconferenties over inspirerende artistieke initiatieven in de stad.

De “WIP” formule, sinds 2008 draaischijf bij uitstek van het Mestizo Arts Festival (MAF), is een kruisbestuiving tussen organisaties om voelsprieten te finetunen, nieuwe stedelijke kunstenaars op te snuiven en te helpen doorstromen. Op initiatief van Mestizo Arts Platform en met het coöperatieve gedachtegoed in het achterhoofd is deze formule ontkiemd tot een interstedelijke coproductie. Want “sharing is caring”! WIPCOOP laat zich dan ook omschrijven als een collectief onderzoek naar het artistieke potentieel van de nieuwe stedelijkheid en de kracht van de togetherness. Stap mee op de trein en word coproducent/aandeelhouder in een van de steden!

Work in Progress Cooperation (WIPCOOP) is rechttoe rechtaan: artiesten uit verschillende disciplines houden ergens op de wonderbaarlijke route van hun creatieproces halt om te tonen waar ze staan. Critici uit alle hoeken van het land tekenen present voor constructieve feedback, of een visitekaartje hier en daar. 

 

PROGRAMMA
10:00 - 10:30    Ehsan Hemat
Ehsan Hemat is een danser van Iraanse afkomst. Zijn eerste podiumervaring deed hij op als acteur, maar al snel koos hij voor dans. Hij nam deel aan verschillende producties waaronder Dance on Glasses van Amir Reza Koohestani en werkte samen met o.a. Felix van Groeningen, Mokhallad Rasem, Eric Kaiel, en David Zambrano. De voorbije jaren toerde hij met Body Revolution van Toneelhuis en hij maakte deel uit van de opera Orfeo & Majnun van De Munt. Ehsan geeft ook les in binnen- en buitenland, van Argentinië tot Tilburg. 

I Put a Spell on You: Hoe kunnen autoriteit en privacy met elkaar verzoend worden? Met die vraag ging Ehsan Hemat aan de slag. Tijdens de voorstelling vliegt een drone over de bühne. De acteurs en het publiek worden de hele tijd geobserveerd. Live on stage worden de beelden van de drone vermengd met het werk van de acteurs. Tekst, dans, video en muziek worden ingezet om de spanning op te voeren. 

10:30 - 11:30    feedback 

10:30 - 11:30    miniconference 1 WIPCOOP / Mestizo Arts Festival (MAF)
MAF vertelt over de coöperatie in de kunsten rond het format Work In Progress & de kunst van de nieuwe stedelijkheid in Antwerpen, Gent en Brussel.

11:30 - 12:00    Chapter One
Loucka Fiagan en Oscar Cassamajor van het Brusselse Chapter One, vormen een kunstcollectief dat multidisciplinair te werk gaat. Ze kruisen verscheidenen kunstvormen met elkaar in hun zoektocht naar nieuwe manieren van expressie. Spoken word, soundscapes, dans en video gaan hand in hand in hun werk. Ze houden ervan grenzen te doorbreken.

The Different Shades of the Faceless Alien: De voorstelling brengt een mix van woorden, soundscapes, dans en video. De twee acteurs vormen spiegels van het bestaan. Ze breken met traditioneel theater door tragedie en komedie met elkaar te vermengen en een snelle afwisseling tussen verschillende onderwerpen die abstract of absurd maar ook normaal zijn. Deze snelle switches zijn geïnspireerd op het hyperkinetische mediagebruik van de internetgeneratie en de snelle impulsen van het menselijk brein. 

12:00 - 13:00    feedback

13:00 - 14:00    lunch break

14:00 - 14:30    Nathalie Rozanes
Nathalie Rozanes, die vandaag in Brussel woont, is een artistieke duizendpoot. Ze speelt mee in verschillende voorstellingen en (kort)films, schrijft muziek voor andere artiesten en maakt zelf films en performances. Vaak terugkerende thema’s in haar werk zijn intimiteit versus de publieke ruimte, de grenzen van het individu, de innerlijke versus de uiterlijke wereld … In 2016 ging haar eerste solowerk Francesca in première in Théâtre National. 

March – a Duet: “Ik heb veel verloren in 2016: een verloofde, mijn kat, een grootmoeder, een huis aan zee vol herinneringen, mijn twintiger jaren, een mentor, mijn favoriete actrice, mijn favoriete toneelschrijver, een producer, een vriend, een heelmeester, een fantasie. Samen hebben we verloren: David Bowie, Prince, Chantal Akerman, George Michael, Leonard Cohen, Elie Wiesel, Muhammad Ali, Shimon Peres, Billy Paul, Abbas Kiarostami, Fidel Castro, Edward Albee, Ronit Elkmbetz ... We zijn ook de hoop verloren en kregen president Trump en de Brexit in ruil. Nog in 2016 zijn in Brussel een metro en de luchthaven tot ontploffing gebracht waardoor we ons gevoel van veiligheid en vertrouwen zijn verloren. Ons vertrouwen in de toekomst. In onze 'leiders'. In onze buren. In het feit dat alles wel oké is en ook oké zal blijven.” March – a Duet, performed samen met danseres Elizabeth Ward, is de zoektocht van een jonge Brusselse vrouw naar tijd, houvast en liefde.

14:30 - 15:30    feedback 

14:30 - 15:30    miniconference 2 Street Talent
Street Talent, een talentbattle georganiseerd voor en door Brusselse jongeren, toont ons de energie van een beloftevolle generatie. 

15:30 - 16:00    Bixas collectief
Bixas collectief bestaat uit Ana Catalina Rincón Gille, Lola Chuniaud, Issouf Ilboudo, Céline De Vos en Filippos Anagnostopoulos. De vijf kunstenaars met heel verschillende achtergronden delen een passie voor de Braziliaanse choreograaf Marcelo Evelin. Hun voorstellingen zijn een mix van dans, theater en plastic art en houden de vinger aan de pols van de actualiteit.

Standing During the Waves: Een landschap dat gedurig aan verandert, lijnen die elkaar snijden in de schaduw, een wind die onderbroken wordt door het gefluister van ademtochten. Standing during the Waves is een poging om een tijdruimte te bouwen voor ontmoetingen. Op zoek naar co-existentie verkennen wezens de wervelingen van een ongedefinieerde plaats. Tussen falen en succes heeft een micromaatschappij nieuwe paden gevonden, in stilte.

16:00 - 17:00    feedback 

16:00 - 17:00    miniconference 3 Freestyle O
Urban expressie in zijn puurste vorm. Een cirkel. Inspireer en laat je inspireren.

17:00 - 17:30    Les Mybalés
De Brusselse tweelingzussen Nathalie en Doris Bokongo van Congolese origine zijn bekende gezichten bij KVS. Op de Europese hiphopscène lieten ze van zich horen met hun eerste voorstelling Illusion, in samenwerking met choreografe Marion Motin. De zussen treden ook gezamenlijk op in Malcolm X, de KVS-productie die de erfenis van de befaamde Afrikaans-Amerikaanse activist vertaalt naar vandaag. Nu werken ze aan hun tweede voorstelling La Gémellité.

La Gémellité: In deze voorstelling gaan Les Mybalés op zoek naar wat hen als tweeling uniek maakt. Tweeling-zijn speelt een overheersende rol in hun leven. Samen staan ze sterk. Ze onderzoeken hoe verschillende culturen en tradities tweelingen benaderen. In sommige culturen zijn tweelingen een bron van vreugde en een zegen, in sommige Aziatische landen een teken van bescherming en in andere gebieden brengen ze dan weer ongeluk. 

17:30 - 18:30    feedback

20:30                Kuzikiliza (WACHTLIJST)

Reviews

Credits

W I P C O O P = KVS, Arenberg, Victoriadeluxe, Ontmoetings- en Cultuurcentra Antwerpen, Rataplan, Buro voor stedelijk enthousiasme (Toneelhuis, Martha!tentatief, ExtraCity), Campo, KunstZ, Madam Fortuna & Kopergietery partners Pianofabriek (Citylab), Globe Aroma, Lezarts-urbains, Alerte Urbain, Vaartkapoen, Workspace Brussels, Transfo Collect / GC De Kriekelaar, detheatermaker, Vooruit, De Centrale, Rekto:Verso, Theaterfestival, Spreekuur, Let’s Go Urban & fABULEUS

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92