KVS logo

WOW BJO #02

Brussels Jazz Orchestra & KVS

Voor de tweede keer bundelen het Brussels Jazz Orchestra en de KVS hun krachten voor “We Orchestrate Words”: van jazz over slam tot hip hop en terug. Toonaangevend orkest ontmoet stedelijke kunstenaars. In deze tweede editie presenteren we Lindah Nyirenda, Salah Ibnou Kacemi (NoMoBs), en – om af te sluiten – Loopnah Kaya.

WOW – afkorting voor "We Orchestrate Words" – fungeert als een incubator voor frisse en innovatieve ontdekkingen binnen de Brusselse stadsscène. WOW vindt inspiratie in een verscheidenheid van culturen en genres en wordt gevoed door improvisatie. Woordkunstenaars rappen, scatten en creëren zijdezachte rijmpjes, het Jazz Orchestra reageert en voegt er en compositorische structuur aan toe, terwijl turntablists en soundscapekunstenaars hun ding doen. Werelden worden met elkaar verweven tot één hedendaagse soundtrack voor de Brusselse metropool.

 

BIO'S

Lindah Nyirenda

Lindah Nyirenda (VRT/Wolven Van La Mancha) heeft al over het hele land opgetreden. Haar recentste performances omvatten een spoken wordsessie in het S.M.A.K. in Gent voor Museumnacht, een live optreden op Radio 2 voor de dag van de poëzie, alsook een spoken wordsessie op het Afropolitan Festival in Bozar. Daarnaast heeft Lindah verschillende programma’s opgenomen, bewerkt en gepresenteerd voor de wekelijkse universiteitsradio Urgent.fm. Haar episodes “Wolvinnen van La Mancha” behandelen thema’s als gender- en rassendiscriminatie, alsook vrijheid van politieke, religieuze, culturele en seksuele onderdrukking. Lindah werkt samen met vzw Urban Woorden om slam poetry workshops in scholen te geven.

Salah Ibnou Kacemi

Salah Ibnou Kacemi (NoMoBs) creëerde zijn eerste beats en lyrics in zijn slaapkamer, toen nog als soloartiest. Salah is sinds 2012 lid van NoMoBs, en producet de beats, rapt en slamt in het Nederlands en Engels. De naam NoMoBs bekritiseert de hedendaagse hiphopscène die tegenwoordig veeleer inhoudsloze teksten voortbrengt. NoMoBs, daartegenover, brengt teksten die echt uit het leven gegrepen zijn – in dit geval Kiel in Antwerpen. Salah was ook te zien in de theaterstukken Troost (SIN Collectief), Wachten op Ghorro en Rumble in da Jungle (KVS).

Loopnah Kaya

Loopnah Kaya is een singer/songwriter gevestigd in Brussel met ruim tien jaar aan ervaring in de muziekindustrie. Haar sound getuigt van invloeden die variëren van Soul, Jazz, Hiphop en RnB tot Gnaoua, Arabische muziek en elektronische muziek. Voor haar eerste EP, Purple Bedroom Tape (2014), werkte ze samen met de in Melbourne gevestigde producer Sheikk en met Loubna; artiesten die het werk mee kleurden waren onder andere de Belgische rapper G-saw en de Australische spoken word kunstenaar Samar. Intussen is Loopnah’s naam verbonden aan verscheidene andere projecten, zoals Ozi One’s plaat The O en een feature met producer Dave Luxe, Grünt, en het Canadese label PlayItLouder. Ze werkt momenteel aan haar tweede album. 

Brussels Jazz Orchestra

Brussels Jazz Orchestra (°1993) brengt jazz met een dynamische, orkestrale sound geworteld in de jazztraditie. Als het exclusieve professionele grote jazzorkest van het land heeft BJO een reputatie die reikt van Singapore tot New York. Het orkest, geleid door Frank Vaganée, is een graag geziene gast op festivals en podia over de hele wereld. BJO heeft tot dusver zo’n 20 CD’s uitgebracht en kan op veel internationale bijval rekenen. Zo deelde het orkest in de Oscartriomf van de stille film The Artist (2012) en scoorden ze twee Grammy Awardnominaties voor de CD Wild Beauty met Joe Lovano (2014).

Bio

Brussels Jazz Orchestra: Brussels Jazz Orchestra, kortweg BJO, brengt jazz met een dynamische, orkestrale sound, geworteld in de jazztraditie. Het enige professionele grote jazzorkest van België heeft een reputatie die reikt van Singapore tot New York en is een graag geziene gast op festivals en podia over de hele wereld. De opnames van het ensemble, 20 cd’s tot dusver, worden internationaal gewaardeerd en met prijzen beloond. In februari 2012 deelde het orkest in de Oscartriomf van de stille film The Artist, als mede-uitvoerder van de filmmuziek. De cd Wild Beauty met Joe Lovano scoorde twee Grammy Award-nominaties (2014). Brussels Jazz Orchestra werd opgericht in 1993 en staat onder de artistieke leiding van Frank Vaganée.

Reviews

12.10.2017 - MNM Urbanice - WOW

Credits

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92
Captatie