KVS logo

La Estupidez

Tristero

Las Vegas. Een groezelig motel vormt het decor voor een wervelwind van scènes, de ene al onnozeler dan de andere. Alle personages zijn er op zoek naar geld, liefde en betekenis.

Maar hoeveel kost betekenis? En wat is de betekenis van geld? Zijn bioscoop-ouvreuses bereid hun lichaam te verkopen om liefde vinden? Wat is een schilderij waard waarvan de kleuren verdwenen zijn? Zal de Siciliaanse maffia doorstoten naar de radio Top 40?

Vierentwintig personages worden in sneltempo op- en afgevoerd door slechts vijf acteurs. Het resultaat is een exuberant en onderhoudend theater-huzaren-stuk. Een mix van sitcom, roadmovie en soap, die toont hoe vierkant de wereld draait, twijfelend tussen chaos en orde.

‘Estupidez’ kan men vertalen als ‘stommiteit’, maar ook als ‘domheid’. Geïnspireerd door Jeroen Bosch’ schilderij over de zeven hoofdzonden, schreef de Argentijn Rafaël Spregelburd (1970) zeven toneelstukken over onze huidige hoofdzonden. In La Estupidez focust hij op de dwaasheid van de hebzucht.

In KVS presenteren we de première van de Nederlandse versie van dit stuk op 08.03.2017.

Bio

Rafael Spregelburd (Buenos Aires, 1970)

is een Argentijns acteur, theaterauteur en regisseur. Hij is oprichter van het vijfkoppige gezelschap El Patrón Vázquez, waarmee hij op verscheidene festivals te gast was: o.a. Festival Iberoamericano de Bogotá, Festival de Avignon, Otoño de Madrid en Festival Puerta de las Américas de México.

Zijn bekendste werk is de Hieronymus Bosch Heptalogie, waarin hij de zeven hoofdzonden in een actuele context plaatst: La Inapetencia, La Extravaganza, La modestia, La Estupidez, El Pánico, La Paranoia en La Terquedad.

Zijn stukken werden gespeeld in o.a. Théâtre de Chaillot (Parijs), Münchner Kammerspiele (Munich), Kosmos Theater (Wenen), Hebbel Theater (Berlijn) en Théâtre de l’Orangerie (Genève). Hij ontving schrijfopdrachten van o.a. Deutches Shauspielhaus (Hamburg), The Royal Court Theatre (Londen), Schaubühne (Berlijn) en Teatro Lope de Vega de Sevilla.

Zijn stukken werden geregisseerd door o.a. Luca Ronconi, Roberto Rustioni en Manuela Cherubini (Italië), Marcial Di Fonzo Bo (Frankrijk), Transquinquennal (België), Christian von Treskow, Tom Kühnel, Friederike Heller, Patrick Wengenroth, Burckhard Kosminski (Duitsland) en Rafael Sanchez (Zwitserland).

Reviews

22.02.2017 - -
13.04.2012 - Focus Vif - De la connerie à la paranoïa
20.04.2012 - La Libre - Faux vaudeville, vraie prouesse
25.04.2012 - MAD (Le Soir) - La Estupidez

Quotes

"Ergens tussen melodramatische deurenkomedie en road movie."
- Bruzz -
"Grote kunst. Dit missen zou zonde zijn."
- Le Soir -
"Met dank ook aan de goed gecaste gastacteurs, Dirk Van Dyck en Iris Van Cauwenbergh, die even flexibel als de drie vaste spelers van Tristero gemiddeld vijf rollen aankunnen, inclusief de elkaar snel opvolgende dialogen en verkleedpartijen."
- Bruzz -
"Een apocalyptische komedie."
- RTBF -

Credits

remake door TRISTERO VAN DE ORIGINELE PRODUCTIE VAN TRANSQUINQUENNAL REGIE TRANSQUINQUENNAL AUTEUR Rafaël Spregelburd MET Kristien De Proost, Youri Dirkx, Peter Vandenbempt, Iris Van Cauwenbergh & Dirk Van Dijck COACH JAN GEERS SCENOGRAFIE & KOSTUUMS Marie Szernovicz LICHT & TECHNIEK Laurence Halloy TECHNIEK BART LUYPAERT PROD. Tristero & Transquinquennal in samenwerking met KVS

Pictures

Hieronder vind je de persfoto's van onze eigen voorstellingen in hoge resolutie, die mogen in het kader van verslaggeving over KVS gratis worden gebruikt. (De naam van de fotograaf moet uitdrukkelijk worden vermeld).

PERSVERANTWOORDELIJKE

Inge Jooris
inge.jooris@kvs.be
0475 80 04 87

(INTER)NATIONALE SPREIDING

Saskia Liénard
saskia.lienard@kvs.be
0496 55 19 92