Programma Work In Progress - 19.10.2016 @ KVS BOX

Op 19 oktober 2016 organiseren we de eerste Brusselse editie van Work In Progress in KVS, met een selectie van artiesten uit de Brusselse scène. Tussen de Works In Progress door kan je mini-conferenties bijwonen van inspirerende artistieke initatieven in Brussel. Bekijk hier het programma.

09:30 - Onthaal

10:00 - WIP 1: Lola Bogaert & Sara Haeck: Jackie (theater, NL) Twee vrouwen worden Jackie Kennedy.
Met historische audio- & videotapes creëren Lola en Sara hun eigen versie van het tragische Kennedy sprookje. Aan de hand van het verleden proberen ze het heden te begrijpen. In een wereld van Panama Papers en Donald Trumps vragen ze zichzelf een aantal dingen af: ‘Wie zijn de mensen die ons leiden? Wie heeft de macht? Wie zijn de mensen achter deze politieke karakters? Is het gevaarlijk wanneer politici ook celebrities zijn?’                             
Artists: Sara Haeck & Lola Bogaert, Coach: Mara van Vlijmen. Partners: Monty. Met dank aan: Tim Thielemans en Klaas Tindemans.

10:30 - Feedback // Mini-conferentie: TransfoCollect     
Transfocollect brengt Brusselse jongeren - tussen 16 en 26 jaar - vanuit verschillende subculturen met verschillende levensstijlen samen, die vanuit hun culturele of sociale achtergrond minder gemakkelijk in aanraking komen met kunst, kunstonderwijs of hoger onderwijs in het algemeen, maar die zich artistiek willen ontwikkelen. In het creatieve proces staan de eigenheid van elke deelnemer, de culturele mix en de zoektocht naar bredere en nieuwe uitdrukkingsvormen centraal.      

11:30 - WIP 2: Fanny Brouyaux & Sophie Guisset: De la poésie, du sport, etc  (dans en slam, FR/ENG)
Uitgaande van persoonlijke ervaringen benaderen een danser en een actrice hun relatie tot het concept “vrouwelijkheid” en het beperkende aspect, de hindernissen en remmingen die de term voor hen met zich mee kan brengen. 
Artiesten - Concept: Fanny Brouyaux en Sophie Guisset, Geluidsontwerp: Simon Carlier Dramaturgie: Claire Diez.  Partners: Grand Studio (Be), Tanzhaus Zurich (CH), Le Vivat ( Fr), Charleroi Danses en L’asbl Mouvance. 

12:00 - Feedback // Mini-conferentie: Lezartsurbains
LezartsUrbains is een vereniging die actief is binnen het socio-artistieke veld van urban culture en in het bijzonder hiphop. Ze leidt een diverse praktijk van artistieke ondersteuning, organisatie van evenementen, reflectie en opleiding in de ateliers.

12:30 - 14:00 - Pauze 

14:00 - WIP 3: Yassin Mrabtifi: From Molenbeek with Love (dans & theater, FR/ENG)
Yassin brengt popcultuur, hedendaagse dans, film, gevechtskunsten en hiphop in z’n werk samen. Hij is nog maar net beginnen werken aan ‘From Molenbeek with Love’. In een dialoog met het publiek roept hij vragen op over een revolutie, de invloed van kunst op de maatschappij en identiteit in relatie tot de Brusselse gemeente Molenbeek.
Artiest: Yassin Mrabtifi. Partners: Kosmonaut Production, Ultima Vez.

14:30 - Feedback // Mini-conferentie: Vaartkapoen O'Quartier
De VK in Molenbeek biedt zijn zaal aan aan iedereen dat wil werken aan zijn skillz!! Er is een dansvloer, een goede sound en micro’s. Je komt, doet mee / oefent je rap of danst met professionele materialen. De vibez zullen zoals altijd in De Vaartkapoen of Freestyle O goed gerepresenteerd zijn!    

15:30 - WIP 4: Pitcho Womba Konga: Kuzikiliza (dans en tekst, NL/FR/…meertalig)
Kuzikiliza probeert de banden met gesproken taal te zuiveren door gebarentaal te gebruiken als basis om woorden te vertalen naar dans. ‘Achter de onafhankelijkheid van een land ligt de emancipatie van een volledige bevolking; en achter de emancipatie van een volledige bevolking ligt de onafhankelijkheid van elk mens’.                  
Artiesten: Pitcho Womba Konga, Karim Kalonji, Joost Maaskant, Coach: Mike van Alfen, Producent: SKINFAMA asbl. Partners: Sociaal fonds voor de Podiumkunsten, Pianofabriek – citylab, De School van Gaasbeek, KVS, ARSENAAL/LAZARUS, Mestizo Arts Festival. 

16:00 - Feedback // Mini-conferentie: Alerte Urbaine                  
Alerte Urbaine heeft altijd drie hoofddoelen nagestreefd: het mixen van publieken, emancipatie en sociale rechtvaardigheid. Om deze doelen te kunnen bereiken, organiseren ze al sinds tien jaar evenementen die zich richten op het publiek en op de kunstenaars. Deze evenementen vormen een plaats voor creatieve expressie die zich baseert op de kern van de hiphopcultuur waarvan de waarden vrede, eenheid en samenleven zijn.     

17:00 - WIP 5: Tierema Koama: Seul (dans)
Er is niets pijnlijker dan je alleen te voelen in een dichtbevolkte wereld. Deze performance toont het ritueel van het zichzelf bevrijden van de ketens van sociale druk.                         
Artiest: Tierema Koama. Partners: Compagnie Sombo, Prince Claus, Institut Français de Ouagadougou, workspacebrussels.

17:30 - Feedback (tot 18:30)

20:00 - Avondvoorstelling Malcolm X (optioneel, reserveren op voorhand is verplicht)