Rachida

Waarom kunst vrij moet zijn

Niet zo lang geleden kwam auteur Rachida Lamrabet in opspraak omwille van het werk Deburkanisation. Een tekst die ze schreef op vraag van KVS en Goethe-Institut voor een internationaal kunstproject rond privacy. Intussen verloor Rachida Lamrabet haar job als juriste bij Unia, het interfederaal centrum voor gelijke kansen. Er is een rechtstreekse en overduidelijke link tussen dit ontslag, het kunstproject en een interview dat ze daarover gaf.
Die link is erg onrustwekkend. Uit tal van hoeken klinkt protest. Ook de kunsten- en literaire sector laat van zich horen. Deze pagina biedt een platform aan reflecties en reacties van cultuurmakers, opiniemakers en auteurs. Op 20 juni neemt Rachida Lamrabet ook zelf het woord op een avond die ze cureert in KVS: Rachida Lamrabet spreekt.

 

Joke Van Leeuwen

PEN Vlaanderen is een vrijwilligersorganisatie van auteurs, onderdeel van een wereldwijd netwerk. We zetten ons in voor vrijheid van meningsuiting en komen op voor vervolgde auteurs.

Rachida Lamrabet spreekt

"Als literatuur één ding kan, dan wel dit: de blik openen, andermans standpunten tonen, empathie creëren. Zo wil de theorie, en zo heeft de schrijfster Lamrabet ook altijd geloofd.

Passa Porta

"On n'est bien que libre, et cacher ses opinions est encore plus gênant que de couvrir sa peau."  Marguerite Yourcenar, in L'Œuvre au noir

Abattoir Fermé

Kunst restricties opleggen is belachelijk. Je moet namelijk niks van kunst: je moet er niet naar luisteren, je moet er niet op stemmen, je hebt er geen afspraken mee, het verplicht je tot niks en het deelt geen boetes uit. Je mag je ertoe verhouden, dat wel.

Charles Ducal

Moeilijke vraag, want wat is vrij? De vrijheid om racisme te spuien? Dan zeg ik nee. Kunst moet vrij zijn in die zin dat ze geen belemmeringen of ideologische druk mag ondervinden om te zijn wat ze moet zijn: een emanciperend proces. Rachida’s werk is zo’n proces. Zeker weten.