Rise Up: Poetic memorial 2018

Sukina Douglas / KVS

Poëzie kan het onuitspreekbare oproepen. Wat betekent het om je ergens thuis te voelen – of nergens thuis te voelen? Wat is de impact van terreuraanslagen op een leven, op een samenleving? Met die vragen trekt dichteres en performer Sukina Douglas (Poetic Pilgrimage, Malcolm X) de stad in. Ze gaat in dialoog met Brusselaars van de meest diverse achtergronden, aan de hand van poëzie. Na een traject van ontmoetingen en pré-workshops in verschillende wijken, organisaties en verenigingen, brengt ze deelnemers van allerlei slag en stand een weekend lang samen voor een meertalige poëzieworkshop. Mensen die dezelfde stad delen, maar zelden echt met elkaar in contact komen.

Rise Up is een interactief poëzieproject dat de verjaardag van de aanslagen in Brussel aangrijpt om uiteenlopende ervaringen onder woorden te brengen, te delen en te helen. Na de ‘knockdown’ en de ‘lockdown’ waarmee de stad te maken kreeg, wordt Rise Up gedreven door de veerkracht van de Brusselaars. Het is ook een gelegenheid om samen stil te staan bij de verschuivingen in de samenleving, en ze zelf mee richting te geven. Stadsdramaturgie aan de hand van poëzie. 

 

RISE UP: POETIC MEMORIAL
Op de symbolische datum van 22 maart worden de gedichten uit de workshop als gedenktekens gedeeld in en met de stad. Op de vooravond, 21 maart om 18:00, kan je naar de teksten komen luisteren in KVS tijdens een Poetic Memorial voor beperkt publiek in het intieme kader van de Brazza-bar. Gratis, reserveren aanbevolen!

In het voorjaar van 2017 had de eerste editie van Rise Up plaats. Meer info daarover en enkele van de poëtische resultaten vind je hier.

RISE UP YOUTH 
Sinds september 2017 legt Sukina Douglas een langer traject af met Brusselse jongeren onder de titel Rise Up Youth, in dialoog met politieke mentor Sammy Mahdi. Dit kadert in het project Next Generation, Please in samenwerking met Bozar. De resultaten worden tentoongesteld tijdens een festival in Bozar van 9 tot 13 mei. Een blik achter de schermen? Volg het traject op Instagram @riseupyouth_nextgeneration!