SYSTEM_D

Pianofabriek CityLab / KVS & D’BROEJ

SYSTEM_D is het festival voor jong opkomend talent. Het neemt ons mee op ontdekkingstocht door Brussel, doorheen de lens van haar jongeren. Het kiest bewust voor een eclectisch en rauw aanbod zonder vormelijke voorwaarden. Bereid je dus voor op een ongecensureerd festival boordevol fictie, videoclips en documentaire.

KVS rolt de rode loper uit voor de derde editie van SYSTEM_D, een festival voor opkomend filmtalent in Brussel. Een selectie van 35 videoclips, documentaires, kortfilms en animaties - gekozen uit 150 inzendingen - wordt vertoond op 16, 17 en 18 december. Er liggen 4 prijzen klaar voor 4 winnaars: 3 gekozen door de vakjury en 1 door jullie, het publiek.

Ontdek hier het volledige programma

 

DE JURY
Gepassioneerd door film, zet Nabil Ben Yadir sinds zijn tienerjaren zijn eerste stappen eerst als acteur en co-scenarioschrijver. Hij creëerde zijn eerste kortfilm Sortie de clown en maakt later furore met Les Barons
In 2013 realiseert hij de dramatische comedy La Marche, gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een vreedzame voettocht tegen het racisme. Zijn laatste langspeelfilm Dode Hoek volgt het parcours van een zeer ‘rechtse’ politiecommissaris die zich lanceert in de politiek. 

Lucile Poulain, française, installeert zich in 2011 in Brussel. Ze debuteert als schrijfster en gaat later ook als cultuurjournaliste en -critica aan de slag. Haar teksten verschijnen in tijdschriften als Page blanche en Fuites. Later volgt haar literair essay Peau in samenwerking met de Belgische filmpers (L’Avenir, SoirMag). Ze is zelf een product van de diversiteit. Onderwerpen die haar nauw aan het hart liggen zijn de opkomst van vrouwen in de filmwereld en de toegankelijkheid van cultuur. Ze staat dichtbij de audiovisuele wereld door haar dagelijkse bijdrage op Arabel FM, en doordat ze sinds 2015 de ochtenduitzending van Pure FM voor haar rekening neemt.

Ella H. Elesse is een Belgische auteur, cineaste en lector. Ze groeide op in Zaïre (de huidige Democratische Republiek Congo), België, Frankrijk en Zuid-Afrika. Ze schreef en realiseerde haar eerste documentaire Sang-mêlé (gemengd bloed) tussen 2011 en 2013. Ze kreeg voor haar film grote onderscheiding tijdens haar opleiding journalistiek aan de ULB. 
Haar film werd door de ULB geprogrammeerd in het kader van de lessen “Politieke regimes in Afrika” en door de Saint-Cyprian’s School in Zuid-Afrika met daarna een internationale toernee als gevolg. Ella Hennaert Elesse is volop bezig met het schrijven van haar tweede film die door Triangle 7 geproduceerd wordt.

Junior Mthombeni is theatermaker, acteur en muzikant. De laatste jaren liet hij zich opmerken als
artistiek leider van het SINcollectief, met wie hij felgesmaakte voorstellingen creëerde als Troost (met
het hiphopcollectief NoMoBS), Rumble in da Jungle en Reizen Jihad. Zijn werk als regisseur biedt een theatrale interpretatie van hete hangijzers uit de actualiteit (bv. Syriëstrijders) maar onderzoekt evengoed de hedendaagse betekenis van inspirerende figuren, bewegingen en evenementen uit het (recente) verleden. Hij maakte de eerste grote creatie in KVS BOL van dit seizoen: Malcolm X.

 

 

IN DE PERS
15.12.2016 - Bruzz - Festival SYSTEM_D zet Brussels filmtalent in de kijker

Categorie