Your own personal Odysseus

Ik heb een bijzondere relatie met Odysseus. Als kind kreeg ik stukjes verhaal in de vorm van sprookjes aangereikt door mijn moeder. Hetzelfde deed ik met mijn kinderen. In januari ben ik definitief naar KVS verhuisd. Naast mijn vele vrienden en kennissen in het team, heeft Odysseus me geholpen om – na 15 jaar van avontuur – mijn nieuwe Ithaka te creëren op de vierde verdieping van de Arduinkaai 7. De focus op gastvrijheid op dit bijzondere moment in Europa leek me een relevant genoeg argument om deze klassieker der klassiekers terug op de planken te zetten. Ik wil met jullie mijn persoonlijke Odysseustrip delen. Drie verschillende wegen … Ze leiden allemaal naar Ithaka.

Slimme Odysseus en zijn vrienden 
Ik was me aan het afvragen hoe lang ik het marathonisch programma fysiek zou kunnen volhouden: ik zag mezelf al uitgeput tijdens een of andere zang in slaap vallen. In ware Odysseus style heeft Michael De Cock een slim mechanisme gecreëerd dat de spelers liet zegevieren over een zeer uitdagend doel: de 24 zangen van de Odyssee op een podium brengen en een publiek 26 uur geboeid houden. Het KVS-team heeft de beste geallieerden voor dit epos – wat een prestatie van alle teams, dramaturgie, productie, techniek, communicatie, horeca, en onthaal!

Het was een old school beproeving voor het acteertalent. Een brok klassieke tekst en een sobere scenografie: de focus stond op de spelers. Het deed me denken aan een hiphop battle of aan jazz solo’s. De virtuositeit van de spelers heeft me elke minuut aandachtig gehouden. Na elke zang dacht ik “nu ga ik rusten” maar keer op keer kwam er een nieuwe speler bij die me op een eerlijke manier medeplichtig maakte aan zijn persoonlijke Odyssee: ‘hier ben ik, dit is mijn zang, dit is mijn talent”.  Met zo’n ongelofelijke casting moest ik soms meer denken aan de Ilias: een collectie van helden, Trojanen en Grieken, die zich engageren in een titanische strijd. Zo ben ik door een palet van veel van de beste acteurs van de lage landen gegaan. Met een grote diversiteit aan aanpak om met een vergelijkbaar vertrekpunt een andere wereld te creëren en een andere gevoeligheid aan te wakkeren. Een gezonde vorm van concurrentie was aanwezig. Misschien heeft het woord concurrentie een te negatieve connotatie. Het was meer een vorm van elkaar stimuleren en collectieve verantwoordelijkheid: alleen op het podium maar tezamen naar Ithaka.

Fandoms, Nerds en andere fauna
De Odyssee is een van de belangrijkste bronnen van avontuurliteratuur en science fiction. Ik kan me wel voorstellen dat veel mensen naar Odysseus gaan uit liefde voor de taal en klassieke cultuur. Maar er zijn andere mogelijkheden. Ik heb de Odysseus op dezelfde manier beleefd als een marathon Star Wars of Lord of the Rings. Ik wil de pret niet bederven … (spoiler alert!) maar ligt het moment waarop Odysseus zich aan Telemachos onthult niet aan de basis van de “I’m your father” van Darth vader aan Luk Skywalker? En zou Aragon in zijn tocht om zijn plaats als opvolger van de Numenors te claimen niet geïnspireerd zijn op de terugkeer van Odysseus naar Ithaka? 

Diegenen die die invalshoek kiezen, raad ik aan om een favoriet personage te kiezen en verkleed naar KVS te komen op 24 maart. Ik gok op een grote populatie Cyclopen. 

Machopausia
De derde is een meer intieme, psychologische trip. De Odyssee is een zeer mannelijk verhaal met een overvloed aan testosteron. Het is interessant om een kritische blik te werpen op dat patriarchale avontuur. Maar tegelijkertijd, als veertiger, herken ik in de Odyssee de strijd van een man in zijn midlife crisis. Na alle avonturen probeert Odysseus terug te trekken naar zijn thuis. Terug naar de essentie. We voeren in onze jonge, avontuurlijke jaren strijden die ons naar exotische bestemmingen en keuzes brengen. Inherent aan oud worden is om, na het vuurwerk van de jeugd, de weg naar een eigen plaats in de wereld te vinden. Maar dit avontuur is niet het meest eenvoudige en niet iedereen kan aan Calypso en haar belofte voor eeuwige jeugd en leven weerstaan. Ja, mannen, de Odyssee kan ook therapeutisch werken!

Er zijn zeker vele andere vormen om deel te nemen aan de Odysseuservaring. Kies de jouwe, we zien elkaar op de marathon! Je herkent me makkelijk, ik kom als Latinocycloop.  

- Gerardo Salinas, stadsdramaturg