KVS

Pass à l'acte

Brussel is een echte kunststad. De diversiteit aan talen en culturen maakt het dan ook nog aantrekkelijker om er helemaal in te duiken. In het kader van het transversaal project Pass à l’Acte* slaan vijf Brusselse kunstinstellingen (de theaters KVS in hartje centrum, Le Rideau in Matongé, Les Tanneurs in de Marollen, Océan Nord in Schaarbeek en het hedendaagse kunstencentrum CENTRALE bij Sint-Katelijne) de handen in elkaar met vijf klassen uit vier verschillende scholen: Institut Sainte-Marie en Filles de Marie in Sint-Gillis, Institut Saint-Joseph in Etterbeek en Lycée Emile Max in Schaarbeek.

Dankzij een traject dat het hele schooljaar 2021-22 liep, krijgen meer dan zeventig leerlingen de tools om hedendaagse kunstcreaties én zichzelf in vraag te stellen, elkaar te leren kennen en zowaar hun eigen kleine productie op poten te zetten. Die komen ze aan elkaar voorstellen op dinsdag 3 mei in de zalen van de KVS. Eindelijk weer samen na 2 jaar coronaperikelen.

Doorheen het jaar bezochten de leerlingen de vier theaters en de tijdelijke tentoonstelling La Vie matérielle in de CENTRALE. In KVS zagen ze Metamorphoses van Manuele Infante, een feministische lezing van het gelijknamige oeuvre van Ovidius. Océan Nord trakteerde hen op Le Site van Nicolas Mouzet Tagawa, waar het decor het woord neemt, terwijl in Le Rideau Nina en Lisa Simone hun epische leven en moeder-dochterrelatie vertelden in NinaLisa van Thomas Prédour en Isnelle da Silveira. Les Tanneurs trakteerde de studenten dan weer op de winnaar van de Lion d’or op de Venetiaanse Biënnale: de Litouwse performance-opera Sun & Sea

Sinds de oprichting in 2009 heeft Pass à l'Acte 1090 leerlingen uit 23 scholen in 10 Brusselse gemeenten begeleid. Elk jaar bestaat Pass à l'Acte uit 4 theateruitstapjes met 5 inleidingen in de klas, 1 geleid bezoek aan een tentoonstelling, 12 uur theaterworkshops per klas onder begeleiding van professionele artiesten en een inleidende en afsluitende sessie.

Die afsluiter vindt dus plaats op dinsdag 3 mei 2022 van 9 tot 16u, met toonmoment om 15u in KVS TOP. Brusselser en theatraler kan niet!

*Pass à l'Acte is een pedagogisch ondersteuningstraject, gesteund door de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) en is geïnitieerd door Le Rideau, le Théâtre Les Tanneurs, le Théâtre Océan Nord, de KVS en de CENTRALE - centrum voor hedendaagse kunst van de stad Brussel en met de pedagogische en artistieke steun van IThAC en regisseur Guillemette Laurent.