lun. 23.11.2020 - mar. 24.11.2020

Mawda

Een tragedie, geen voorstelling
23.11.2020
-
24.11.2020

In de nacht van 16 op 17 mei 2018 komt de tweejarige Mawda om door een politiekogel op de snelweg nabij Mons. In een minibus is ze met haar Koerdische familie op de vlucht voor alle geweld thuis. Naar een veilig land. Naar een beter leven. Maar eenzaam zal ze even later sterven in een ambulance. Haar ouders zijn dan al opgepakt en afgevoerd.

Dit is geen voorstelling. Dit is echt. 

Aan de hulpdiensten en de pers verzwijgt de politie eerst dat er geschoten is. Eén dag later moet ze dat wel toegeven. Het zet de toon voor het hele verdere onderzoek: één volgehouden poging om deze moord op een tweejarig kind te minimaliseren, terwijl net de ouders als slachtoffers onder druk gezet en gecriminaliseerd worden. 

Dit is geen voorstelling. Dit is echt. Dit is België.

Nu twee jaar later, op 23 en 24 november, vindt in Mons de rechtszaak plaats. De openbare aanklager pleit voor verzachtende omstandigheden. Als een zacht vuurtje onder de doofpot? Hier staat niet één politieman terecht die zijn boekje te buiten ging, maar een heel systeem van politie- en staatsgeweld tegen al wie niet in het plaatje past. 

Dit is geen voorstelling. Dit is echt. Dit is België. En wij zijn allemaal toeschouwers.

Daarom maakt KVS deze zaak hier zichtbaar.
Omdat Mawda gerechtigheid verdient: de erkenning van de moord op haar.
Omdat Mawda niet meer is, maar er nog zoveel andere Mawda’s zijn. 
Omdat politiegeweld moet stoppen. 

Extra

Geef Mawda mee een gezicht! 

We verkopen voor Mawda geen tickets. Wel kan je iets bijdragen voor de vereniging die de ouders van Mehdi, Adil… momenteel aan het oprichten zijn, om samen de belangen van slachtoffers van politiegeweld beter te verdedigen.
Rekeningnummer: IBAN : BE03 0004 1326 7284
BIC : BPOTBEB1XXX
Vermelding: justice4Mawda

Cookies
Le KVS utilise des cookies. Parce que nous voulons garantir votre confidentialité et améliorer la convivialité de votre visite sur notre site web. Nous pensons qu'il est important que vous sachiez comment et pourquoi nous l'utilisons.
Lire notre politique de confidentialité