© Museum Mayer van den Bergh, foto KIK IRPA

BRUEGEL

Lisaboa Houbrechts & Kuiperskaai / Toneelhuis
18.02.2020
20:00

Dulle Griet neemt je mee op een reis door de tijd. Zo ontwikkelt zich een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij haar creëerde. Na het gedurfde 1095 (2017) en de controversiële Hamlet (2018) nemen Lisaboa Houbrechts & Kuiperskaai met het nieuwe Bruegel opnieuw een duik in de geschiedenis. 1095 bracht ons naar de duistere wereld van de kruistochten. De ruwe bewerking van Hamlet leverde een verrassend familieportret op, nu eens intimistisch dan weer uitzinnig. Telkens daagt Lisaboa haar performers uit tot veelvormige speelstijlen die onderling mogen schuren en botsen.  

Met Bruegel maakt Lisaboa Houbrechts een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij Dulle Griet creëerde. De figuur die de toeschouwer zal meenemen op een reis door de tijd is Dulle Griet: de vrouw die als ‘manwijf’ wordt beschimpt omdat ze objecten rooft voor de hel. Maar wat als zij die objecten niet rooft, maar ze juist probeert te redden? Lisaboa Houbrechts maakt een vertelling aan de hand van die verloren gegane objecten.

Lisaboa Houbrechts: “Verhalen uit de geschiedenis zitten achter gesloten deuren. Ze zijn gemanipuleerd, gewist, vergeten of tot een heldere gebeurtenis gereduceerd. Met Bruegel bouw ik daarom een groot web rond enkele denkbeeldige objecten. Die werden overgeleverd uit de Lage Landen, een gebied dat in die periode werd opgeschrikt door religieus conflict, hongersnood, en het traag uitbreken van de Kleine Ijstijd. Zo probeer ik een specifieke blik te werpen op het ontstaan van Dulle Griet, op het werk van Bruegel, de relatie tussen het persoonlijke, het politieke en de Gouden Eeuw — een tijdperk dat als een vloedgolf omhoog rijst en een dramatische val naar voren doet.”

Credits

TEKST & REGIE/ TEXTE & MISE EN SCÈNE/ TEXT & DIRECTION Lisaboa Houbrechts MET/ AVEC/ WITH Rand Abou Fakher, Romy Louise Lauwers, Victor Lauwers, Lobke Leirens, Andrew Van Ostade, Anne-Laure Vandeputte MUZIEK/ MUSIQUE/ MUSIC Mostafa Taleb (compositie en kamancheh) en Harmonia Sacra: Jérôme Bertier (orgel), Florent Baffi (zang), Capucine Meens (zang), Stéphanie Revillion (zang) REGIE-ASSISTENTIE & DRAMATURGIE/ ASSISTANCE À LA MISE EN SCÈNE & DRAMATURGIE/ DIRECTION ASSISTANCE AND DRAMATURGY Pauwel Hertmans SCENOGRAFIE/ SCÉNOGRAPHIE/ SCENOGRAPHY Oscar van der Put KOSTUUM / COSTUMES / COSTUMES Katarzyna Milczarek PRODUCTIE / PRODUCTION Kuiperskaai, Toneelhuis ONTWIKKELD IN/ DEVELOPPÉ A/ DEVELOPED AT Colabo COPRODUCTIE / COPRODUCTION/ CO-PRODUCTION Le Phénix Valenciennes, Needcompany, La Villette Parijs MET DANK AAN / REMERCIEMENTS À / THANKS TOKMSKA, LLS Paleis MET DE STEUN VAN/ AVEC LE SOUTIEN DE/ WITH THE SUPPORT OF Tax Shelter maatregel v/d Belgische Federale Overheid, Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius