Other Enter

Einat Tuchman
25.09.2019
19:00 - 20:00
  • wo 25.09.2019
    19:00 - 20:00
    Tropicana, Brussel
    Tropicana

Beeld je in dat je niet in het centrum van de stad woont, maar in een buurt aan de rand. Een multiculturele buurt - erg druk - waar mensen elkaar constant kruisen, maar nauwelijks in contact komen met elkaar of zich onderling vermengen.

En jij? Jij bent een artiest en denkt bij jezelf: “Wat kan ik doen om hier verandering in te brengen? Kan ik via mijn artistieke praktijk mensen dichter bijeenbrengen?”

Other Enter is een performance over een artistiek onderzoek in de Molenbeekse Havenwijk, een onderzoek dat drie jaar in beslag nam. Twee vrouwen vertellen over hun ervaringen in een buurtproject daar. De ene is vijftig, de andere zestien. De ene heeft Israëlische roots, de andere Marokkaanse. De ene is geboren en getogen in Molenbeek, de andere ‘immigreerde’ er drie jaar geleden naartoe. Wat hen bindt is de droom om een utopische plaats voor iedereen te creëren. ‘Espacetous’, een plek waar al die verschillende culturen elkaar ontmoeten, leren kennen en ontdekken hoe ze elkaar kunnen versterken via hun enorme schat aan kennis.

Een creatieve plek, een transformatieve plek, een micro-revolutionaire plek. Other Enter nodigt het publiek uit om een tijdje door te brengen in een complexe wereld van diverse sociale groepen en individuen. Het stuk verschaft je toegang tot een reflectieve zone over een multiculturele plaats, rijk aan grondstoffen maar aangetast door vervreemding tussen culturen, gedragscodes en onderwijssystemen.

De makers bevragen locatie en de rol van kunst in de maatschappij. Kan een poëtisch, utopisch gebaar sociale transformatie beïnvloeden of teweegbrengen? Ze brengen andere perspectieven en blikvelden in de openbare ruimte in beeld, de verleidingen die eruit voortvloeien voor sommigen, de vrees voor anderen, … De performers belichten misverstanden en poëtische momenten van samenhorigheid door hun eigen ervaring voor je ogen te ontvouwen.

Past binnen het parcours:
Seizoensopening

Credits

REGIE / MISE EN SCENE / DIRECTION Einat Tuchman PERFORMANCE Doha Jaadi, Einat Tuchman DRAMATURGIE / DRAMATURGY Tom Viaene SCENOGRAFIE / SCÉNOGRAPHIE / SET DESIGN Khaled Barghouthi TEKENING / DESSIN / DRAWING An Wittevrongel KOSTUUM / COSTUME Maryam Ouasine COPRODUCTIE / COPRODUCTION workspacebrussels, Nadine , KVS, sponsored by vlaamse gemeenschapscommissie