zo 08.03.2020 15:00 - 22:00
ZONDAG

FESTIVAL LEZARTS DANSES URBAINES

Lezarts Urbains & KVS
08.03.2020
15:00 - 22:00
  • zo 08.03.2020
    15:00 - 22:00
    KVS, Brussel
    KVS BOL

Lezarts Urbains en KVS bundelen voor de tweede maal hun krachten om samen het Festival Lezarts Danses Urbaines te organi- seren. Een staalkaart van het rijke landschap van urban dans in België en ver daarbuiten. Een weekend lang presenteert het festival een waaier aan creaties, technieken en stijlen, van korte choreografische shows tot afgewerkte voorstellingen, van amateurcrews en dansscholen tot opkomende artiesten en professionele gezelschappen.

PROGRAMMA ZONDAG

15:00 CONFERENTIE “Can she kick it?” Vertegenwoordiging en impact van vrouwelijke rappers (femcees) op de rapcultuur, n.a.v. de release van het boek Ladies First van Sylvain Bertot

Van Queen Latifa tot Casey, van Lauren Hill tot Coely: Femcees zijn altijd al aanwezig geweest in de rap. Ook al waren ze in de minderheid, hun artistieke bijdrage is onmiskenbaar. Om hun creativiteit in de kijker te zetten, nodigt Lezarts Urbains journa- list Sylvain Bertot uit, naar aanleiding van de publicatie van zijn boek Ladies First, an anthology of rap for women (verschenen in november 2019). Steeds meer vrouwelijke rappers treden op de voorgrond en hun profielen worden alsmaar diverser, ook al hinkt de Franstalige rap achterop. Bertot blikt terug op de lange weg die Femcees aflegden, en legt bloot hoe ze bijdroegen aan de rapcultuur. De bijeenkomst wordt afgesloten met een quizz rond vrouwelijke rapsongs: van Queen Latifa tot Nadia Rose.

16:30 - 22:00 FOCUS OP CHOREOGRAFISCHE VOORSTELLINGEN EN KORTE VORMEN 

Temps Danses Urbaines [danse hip-hop]

Ook de Teenz-crew van de school palmt het podium in, met een percussieshow!

One Nation Crew [danse hip-hop]

Volledig vrouwelijke danscollectief, hun energieke tienercrew stelt op het festival exclusief hun nieuwe show voor.

Barhal [danse hip-hop]

De leden komen allemaal uit de urban danswereld en besloten zich te verenigen om de krankzinnige creatie Enter the BCU te maken. In hun voorstelling maak je de kindertijd mee door de ogen van een kind.

Funky Feet Academy [hip-hop, ragga, breakdance]

Een zeer eclectische intergenerationele show met invloeden van breakdance, hiphop en ragga, waaruit een bepaalde fami- liegeest ontstaat.

Au Fil du Temps, Creatie voor 4 danseressen [BE] - Samantha Mavinga, Hendrickx Ntela, Raquel Suarez en Sarah Bidaw - Cie CORPEAURELLES (30min)

In Au Fil du Temps kruisen de levens van vier wasvrouwen elkaar. Geleidelijk aan onthullen ze hun schoonheid, wonden uit het verleden en verborgen talenten. Een voorstelling over de marginalisering van vrouwen met een migratie-achtergrond, maar vooral over het leven zelf. Het gezelschap Corpeaurelles bestaat uit vier sterke persoonlijkheden, vier emblematische figuren voor de urban dans in België en Frankrijk, die elk hun eigen afkomst benadrukken. Deze productie maakt deel uit van het traject Tremplin Hip Hop.

Dress, Fragment uit de creatie voor 5 danseressen [FR] - Carmel Loanga (15 min)

Deze voorstelling zoomt in op de vrouwelijke identiteit. De vijf danseressen leggen van scène tot scène hun ziel bloot en tonen zichzelf in al hun pracht. Een resem aan stijlen passeert de revue: van hiphop tot hedendaags, van afro tot krump. Nonchalance en elegantie vermengen zich met gespierde vitaliteit. Dat is ook de essentie van de jurk – the dress – het kledingstuk bij uitstek van de vrouw, hier beschouwd als het gewaad van de ziel ...

Battle Astral & Cypher door Kwanzaa Collective met DJ Serge van Wanted Groove Collectif en DJ Alex The Cage

Het Kwanzaa-collectief zet wat jij dénkt te weten over battles helemaal op z’n kop! Ze bedachten een nieuw concept, dat je live ontdekt tijdens het festival. De battle staat open voor alle dansstijlen, maar je danst wel alleen op house- en hiphopmuziek. Dansers gaan one on one de strijd met elkaar aan in technische tests en uitdagingen. Die zijn erop gericht hen tot het uiterste te drijven qua creativiteit en originaliteit. Zo delen ze hun skills en technieken onderling en met het publiek.

Nog iets waardoor het Kwanzaa-concept eruitspringt: de preselecties vinden plaats in de vorm van een cypher, waarbij een anonieme jury aanwezig is, die de finalisten selecteert. Wie aan de finale wil deelnemen, moet dus al tijdens het eerste deel alles geven, zonder te weten wie hem of haar naar de finale kan sturen. Na de cypher volgt een dj-set.

En het programma van zaterdag?

Past binnen het parcours:
Festival Lezarts Danses Urbaines