za 07.03.2020 16:30 - 23:30
ZATERDAG

FESTIVAL LEZARTS DANSES URBAINES

Lezarts Urbains & KVS
07.03.2020
16:30 - 23:30

Lezarts Urbains en KVS bundelen voor de tweede maal hun krachten om samen het Festival Lezarts Danses Urbaines te organi- seren. Een staalkaart van het rijke landschap van urban dans in België en ver daarbuiten. Een weekend lang presenteert het festival een waaier aan creaties, technieken en stijlen, van korte choreografische shows tot afgewerkte voorstellingen, van amateurcrews en dansscholen tot opkomende artiesten en professionele gezelschappen.

Het programma wordt deels gecureerd door het jonge danscollectief Kwanzaa, voor de gelegenheid samengebracht door Lezarts Urbains. Het wordt doorspekt met dj-sessies — met enkele namen van wereldformaat — die het publiek de kans geven om zelf een dansfeestje te bouwen.

Maak ook kennis met een nieuw soort dance battle-concept, even speels als spectaculair, eveneens bedacht door het Kwanzaa-collectief.

PROGRAMMA ZATERDAG

16:30 CONFERENTIE
She persisted” Vrouwelijke urban dansers en choreografen: representatie binnen en impact op de urban dansscene.

18:00 VOORSTELLINGEN

Focus op choreografische shows en hiphopdanscreaties
Korte vormen en choreografische voorstellingen van:

  • Hendrickx Ntela & Joëlle Sambi [Krump & slam]
  • Kwanzaa [Hiphop]
  • Musicality Is The Key van Cie Air Blow [Beatbox, breakdance, deejaying en acrobatie]
  • Temps Danses Urbaines [Hiphop]

Ontdek ook de resultaten van de samenwerking tussen de Franse choreografe Antoinette Gomis en enkele geselecteerde crews.

Dimension, Creatie voor 6 dansers [BE]
Crew FUNKY FEET (25min)

Näss, Creatie voor 7 dansers [EN]
FOUAD BOUSSOUF, Cie MASSALA (50min)

Näss, de nieuwe creatie van de Frans-Marokkaanse choreograaf Fouad Boussouf, ontplooit zich als een dialoog tussen de traditionele dans en muziek uit Marokko waarmee hij opgroeide, en het hedendaagse hiphopvocabulaire. Dat resulteert in een beleving die tegelijk mystiek en fysiek is. Zeven mannen, zeven dansers, vieren de kracht van hun samenzijn in een intense, acrobatische dans. Hun motor? Aanhoudende, bezwerende ritmes uit oeroude tijden, die het lot van Noord- Afrikaanse gemeenschappen hebben getekend.

Met zijn gezelschap Massala ontwikkelde Fouad Boussouf zijn artistieke signatuur op het snijvlak van uitgepuurde hip- hop, hedendaagse dans en circus. Voor deze voorstelling put hij uit zijn roots en danstradities, die hij verweeft met stedelijke culturen. Door de grenzen te overstijgen tussen het sacrale en het profane, tussen de gejaagdheid van de moderniteit en de gehechtheid aan het rituele, raakt Näss – Arabisch voor ‘de mensen’ – je als toeschouwer tot in je kern.

21:30 > 23:30 SESSION ÇA DANSE #10

Het principe blijft hetzelfde … ongeacht stijl, niveau, leeftijd: sta op en spring de cypher in. Welkom bij Session Ça Danse! Met DJ Sonar [BE] & John Agesilas [NL] en danser Zach Swagga, bedenker van het concept, als host.

Benieuwd naar het programma van zondag?

Past binnen het parcours:
Festival Lezarts Danses Urbaines

Bekijk onze parcours