vr 17.01.2020 18:00 - 19:30
FESTIVAL CONGOLISATION

Lumumba in the Arts - boekpresentatie

Matthias De Groof
17.01.2020
18:00 - 19:30

CONGOLISATION heeft altijd al als ambitie gehad om de strijdvaardigheid, de erfenis en het onafhankelijkheidsdiscours dat op 30 juni 1960 werd verkondigd door de eerste onafhankelijke premier van Congo, Patrice Emery Lumumba, verder te zetten. 

Lumumba, een emblematische figuur die voor altijd in het collectief geheugen gegrift staat, heeft talloze artiesten over de hele wereld geïnspireerd, en ook vandaag zijn zijn ideeën nog steeds actueel. Zijn ideeën en tijdloos gedachtegoed, op alle vlakken (politiek, economisch, sociaal, cultureel, identitair, enz.) weerklinken nog altijd - zowel in België als in Congo, in Afrika en in de rest van de wereld. Een nieuwe generatie herontdekt en herinterpreteert nu de kracht van Lumumba’s boodschap.

Op 17 januari, zestig jaar na de moord op Lumumba, herdenken we hem met de boekpresentatie van Lumumba in the Arts - een publicatie van Matthias De Groof. Met dit boek tracht Matthias De Groof niet de waarheid rond de moord op Lumumba te openbaren, maar focust hij zich op de representaties van zijn figuur en leven. Het vertelt het verhaal van elk artistiek werk dat rond hem werd gemaakt. Film- en kunstexperts, geschiedkundigen, filosofen en antropologen bespreken het rijke beeldpatrimonium dat zich liet inspireren door Lumumba. Daarnaast biedt Lumumba in the Arts unieke getuigenissen van  artiesten die hebben bijgedragen aan de veelvuldige werken rond zijn figuur en leven, zoals Marlene Dumas, Luc Tuymans, Raoul Peck en Tshibumba Matulu. Ook wetenschappers zoals Johannes Fabian, Bogumil Jewsiewicky en  Elikia M’Bokolo droegen hun steentje bij.

Matthias De Groof stelt zijn boek voor in de vorm van een conferentie/performance, afgewisseld met een poëzielezing door enkele guests en een Q&A-moment. Het boek zal ter plaatse te koop zijn, met een CONGOLISATION-korting. Meer info vind je hier.

Past binnen het parcours:
Congolisation

Bekijk onze parcours