za 18.01.2020 12:00 - 14:00
FESTIVAL CONGOLISATION

Conferentie Maison Africaine

Frédérique Lubanzo & Heleen Debeuckelaere
18.01.2020
12:00 - 14:00
  • 18.01.2020
    12:00 - 14:00
    KVS, Brussel
    KVS BRAZZA

Moet er een Maison Africaine of Huis voor Afrikaanse Cultuur komen in België? Waarom en hoe? CONGOLISATION zwengelt alvast het debat aan, onder begeleiding van moderator Véronique Clette-Gakuba, onderzoeker bij Innoviris – Prospective Research for Brussels. 

Met 7 procent maken de sub-Sahara-Afrikaanse inwoners een belangrijk deel uit van de Brusselse bevolking. Dit is een veel hogere concentratie dan in de andere landsdelen wordt opgemeten (minder dan 2 procent). De linken tussen België en de inwoners van de voormalige kolonies en protectoraten (DRC, Rwanda en Burundi) gaan ver terug en impliceren een specifieke band tussen deze mensen en België. De migratiegolven uit sub-Sahara-Afrika sinds de jaren ’60 gingen bovendien gepaard met heel wat artistieke en culturele productie die je overal in de stad ziet opduiken. Drie elementen die pleiten voor de komst van een Huis voor Afrikaanse cultuur in Brussel!

Al jaren lang zetten verschillende Afrikaanse gemeenschappen in België zich in om dit project op de rollen te krijgen. De verankering van zo’n huis in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zou heel wat nieuwe deuren openen voor sub-Sahara-Afrikaanse bevolkingsgroepen. Op die manier zouden zij op innovatieve, creatieve en geëngageerde manier aan burgerparticipatie kunnen doen.

CONGOLISATION biedt de ruimte om collectief na te denken over een dergelijk initiatief. Tijdens de conferentie zullen verschillende sprekers de noodzaak aan een Huis voor Afrikaanse Cultuur bespreken en worden verschillende ontwikkelingspistes tegen het licht gehouden. 

Meer info volgt binnenkort. Hou ook de Facebook-pagina van CONGOLISATION in de gaten! 

Past binnen het parcours:
Congolisation 2019

Extra

Tijdens CONGOLISATION schotelt SoulFoodMama je heerlijke culinaire specialiteiten voor in haar Resto Congolisation.

Cookies
KVS maakt gebruik van cookies. Omdat wij jouw privacy willen waarborgen én de gebruiksvriendelijkheid van je bezoek aan onze websites willen verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat je weet hoe en waarom wij deze gebruiken.
Lees onze privacyverklaring