© Sergio Parra
do 02.04.2020 - vr 23.10.2020

Mrs Dalloway

Carme Portaceli & Michael De Cock / Teatro Español & KVS
02.04.2020
-
23.10.2020

Mrs Dalloway beschrijft één dag uit het leven van Clarissa Dalloway, in het Engeland van vlak na de eerste Wereldoorlog. Er gebeurt schijnbaar niets, of nauwelijks iets: Mrs Dalloway gaat bloemen halen en bereidt een feest voor. Ondertussen laat ze haar gedachten gaan ... Een heel leven samenballen op één dag, dat was de ambitie van Virginia Woolf in dit boek uit 1925. Het werd een mijlpaal in de wereldliteratuur. Een bewijs van stilistisch meesterschap én diepmenselijk inzicht.

In en tussen de woorden van het boek schuilt een enorme intensiteit waarbij het ene beeld het andere meebrengt. Met die literaire vrijheid zijn Carme Portaceli (Teatro Español) en Michael De Cock (KVS) aan de slag gegaan. Een bijzonder gewaagde samenwerking met een fantastische cast, onder wie ook actrice Blanca Portillo, die een hoofdrol op zich nam in Almodóvars Volver. 

Hoe zijn Carme Portaceli van Teatro Español en jij bij Virginia Woolf terechtgekomen?

Michael De Cock (MDC): De laatste jaren hebben we vanuit KVS erg veel internationale contacten gelegd. Zo is er een bijzonder fijne relatie ontstaan tussen Teatro Español en KVS. De artistieke directeur Carme Portaceli en ik volgen elkaars huizen en wisselen veel informatie uit over wat een stadstheater kan betekenen in de 21ste eeuw in een grote Europese hoofdstad. We voeren lange en intense gesprekken over kunst, theater en literatuur. Ook: welke schriftuur biedt de beste antwoorden op de vraagstukken van deze tijd. Tijdens één van de vele gesprekken zijn we bij Virginia Woolf beland, en onze gedeelde liefde voor haar werk.

En waarom wilden jullie precies met Mrs Dalloway aan de slag gaan?

MDC: Ik ben ontzettend geïnteresseerd in het niet-geleefde leven dat we allemaal hebben. Wat als we dit of dat anders hadden gedaan? Zouden we dan andere mensen zijn? Maak je zélf de keuzes die je maakt, of zijn het de keuzes die jou maken? Het is een thema dat je ook vaak terugziet bij schrijvers als Tsjechow (niet toevallig een tijdgenoot van Virginia Woolf) en in het werk van Jaco Van Dormael. In de film Achter de wolken vroeg ik me af wat de liefde die je vijftig jaar geleden op je achttiende, vandaag nog waard is? Kan je ze weer oppikken? Kies je voor absolute passie in je leven, of voor een kalmer en standvastiger geluk? Gaat het überhaupt om een keuze? Voor mij gaat het Mrs Dalloway om een immens verlangen naar samenhorigheid, en het stiekeme besef dat die gedoemd is om te falen. Diep vanbinnen zullen we altijd eenzaam zijn. Dat, en jezelf aanvaarden, om wie je bent… daar gaat het om.

Waarom wilde je voor deze productie samenwerken met Teatro Espagnol?

MDC: Samenwerkingen met gelijkgestemde partners zijn bijzonder leerrijk en nuttig. Een van de ambities en doelstellingen van KVS is internationalisering. Daarin slagen we steeds beter… Onze KVS-gezichten spelen over heel de wereld en we gaan veel bijzondere interessante samenwerkingen aan. Niet met gelijk wie! Steeds bewust en goed uitgekozen. Teatro español is een fantastisch theater. Zowel het gebouw, de plek als de historiek. Het is een van de oudste theaters van Europa en Spanje. Bovendien is Spanje een fascinerend land dat volop in transitie is. De thema’s die bij ons spelen, leven daar ook, hoewel de context anders is. Dat maakt samenwerken heel leerrijk.

Waarom mag niemand dit stuk missen?

MDC: Daar zijn honderdduizend redenen voor. Omdat het een bijzonder gewaagde samenwerking is, omdat de cast fantastisch is (Blanca Portillo speelde een hoofdrol in Volver van Almodóvar), en omdat het stuk - wie weet – mensen aanzet om ooit Virginia Woolf ter hand te nemen.

Credits

GESCHREVEN DOOR / ÉCRIT PAR / WRITTEN BY Virginia Woolf REGIE / MISE EN SCÈNE / DIRECTION Carme Portaceli MET / AVEC / WITH Jimmy Castro, Jordi Collet, Inma Cuevas, Gabriela Flores, Anna Moliner, Zaira Montes, Blanca Portillo, Manolo Solo DRAMATURGIE / DRAMATURGY Michael De Cock, Ana Maria Ricart & Carme Portaceli SCENOGRAFIE/ SCÉNOGRAPHIE / SCENOGRAPHY Anna Alcubierre LICHT / LUMIÈRE / LIGHTS David Picazo KOSTUUMS / COSTUMES Antonio Belart GELUIDSONTWERP / CONCEPTION SON / SOUND DESIGN Jordi Collet VIDEO-ONTWERP / CONCEPTION VIDÉO / VIDEO DESIGN Miguel Angel Raio CHOREOGRAFIE / CHORÉGRAPHIE / CHOREOGRAPHY Ferran Carvajal SCENOGRAFIE ASSISTENT / ASSISTANT DE SCÉNOGRAPHIE / SCENOGRAPHY ASSISTANT Marta Guedan REGIE-ASSISTENT / ASSISTANT MISE EN SCÈNE / DIRECTION ASSISTANT Eva Redondo VERTALING / TRADUCTION / TRANSLATION Vassilia Van Der Heyden (FR), Saskia Hostens (NL) BOVENTITELING / SURTITRAGE / SURTITLING Inge Floré, Tineke De Meyer COPRODUCTIE / COPRODUCTION Teatro Español & KVS MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF Instituto Cervantes, Air Europa
Cookies
KVS maakt gebruik van cookies. Omdat wij jouw privacy willen waarborgen én de gebruiksvriendelijkheid van je bezoek aan onze websites willen verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat je weet hoe en waarom wij deze gebruiken.
Lees onze privacyverklaring