© Danny Willems
vr 13.11.2020 - za 05.12.2020

Metamorphoses

Manuela Infante & Michael De Cock / KVS
13.11.2020
-
05.12.2020

Tweeduizend jaar geleden schreef de Romeinse dichter Ovidius zijn meesterwerk Metamorfosen. Een boek waarin mensen veranderen in steen, water, dieren, ... Zijn epische verzen over gedaanteveranderingen hebben een onschatbare impact gehad op de Europese literatuur en schilderkunst. De verhalen, beelden en personages uit de Metamorfosen worden sinds de renaissance eindeloos gereproduceerd. 

Toeval of niet, maar in ‘veranderende’ tijden blijkt Ovidius telkens opnieuw populair en aan herlezing toe. Dat is vandaag niet anders. Verschillende strekkingen in de hedendaagse filosofie, die focussen op het niet-menselijke en post-menselijke, sluiten nauw aan bij het werk van de Romeinse dichter. 

Het vertrekpunt voor deze voorstelling is de vraag: wie bepaalt wat menselijk is en wat niet? Wie wordt aan een metamorfose onderworpen? Vaak, zo blijkt, is het de vrouw die, na belaging door opdringerige mannen of goden, zo’n transformatie meemaakt. Seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag lijken wel een rode draad doorheen de Metamorfosen. Vanuit die blik zijn de Metamorfosen de geschiedenis van een door en door patriarchale maatschappij. Geen wonder dat vandaag alt-right groeperingen de klassieken vereren en claimen als gedragscode voor de 21e-eeuwse man. 

In haar theaterwerk houdt de internationaal gelauwerde Chileense theatermaker Manuela Infante, eerder in KVS te gast met Estado Vegetal, zich al langer bezig met het niet-menselijke. Samen met KVS-directeur Michael De Cock, die al verschillende bewerkingen maakte van de klassieke verhalen, deelt ze dan ook een liefde voor het werk van Ovidius. 

Credits

REGIE / MISE EN SCÈNE / DIRECTION Manuela Infante ORIGINELE TEKST / TEXTE ORIGINAL / ORIGINAL TEXT Ovidius CONCEPT & DRAMATURGIE Manuela Infante TEKST / TEXTE / TEXT Michael De Cock DRAMATURGISCH ADVIES / CONSEIL DRAMATURGIQUE / DRAMATURGY ADVISOR Kristin Rogghe MET / AVEC / WITH Hannah Berrada, Luna De Boos, Jurgen Delnaet MUZIEK / MUSIQUE / MUSIC Diego Noguera SCENOGRAFIE / SCÉNOGRAPHIE / SET DESIGN Andrés Poirot VERTALING / TRADUCTION / TRANSLATION Anne Vanderschueren (FR), Purni Morell (EN) BOVENTITELING / SURTITRAGE / SURTITLING Inge Floré PRODUCTIE / PRODUCTION KVS COPRODUCTIE / COPRODUCTION Fundación Teatro a Mil, La rose des vents - Scène Nationale Lille Métropole Villeneuve d’Ascq MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF de Vlaamse Overheid, Région Hauts-de-France
Cookies
KVS maakt gebruik van cookies. Omdat wij jouw privacy willen waarborgen én de gebruiksvriendelijkheid van je bezoek aan onze websites willen verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat je weet hoe en waarom wij deze gebruiken.
Lees onze privacyverklaring