© Sarah Mrabtifi
vr 22.01.2021 - za 23.01.2021

Categoreez

Yassin Mrabtifi
22.01.2021
-
23.01.2021

Is het een dansvoorstelling? Een catwalkperformance? Een feest? Is het hedendaagse dans, hiphop, voguing? Vergeet hokjesdenken, hier is Categoreez. Met deze nieuwe creatie wil choreograaf en danser Yassin Mrabtifi een ruimte creëren waar (sub)culturen en codes zich vermengen, naar het evenbeeld van de onstopbare evoluties in de maatschappij en natuur. Een uniek evenement in het weelderige kader van de Foyer van KVS BOL.

Categoreez vertrekt vanuit Mrabtifi’s fascinatie voor voguing, een dans uit de ballroomscene. De parallel met hiphop intrigeert hem: beide underground culturen ontstonden bijna gelijktijdig in dezelfde New Yorkse context, vanuit gelijkaardige drijfveren. Hoewel ze beide een artistieke manier vormden waarop onderdrukte minderheden zich tegen het systeem verzetten om zichzelf te kunnen zijn en hun eigenheid uit te drukken, kenden ze elk een eigen ontwikkeling en zijn er nauwelijks kruisbestuivingen. Waar hiphop traditioneel een erg masculiene cultuur is, worden in voguing – ontstaan in de Afro-Amerikaanse en Latinx LGBTQ+-community – verschillende categorieën van mannelijkheid én van vrouwelijkheid in de verf gezet. Voor Mrabtifi en de dansers met wie hij werkt, voelt het natuurlijk om de muren tussen beiden neer te halen. De symbolische verzoening tussen catwalk en cypher – formats eigen aan de respectievelijke stromingen – biedt ook aan het publiek de ruimte om zich te uiten, zonder bang te zijn voor de blik van een ander. 

Mrabtifi: “Mensen maken regels die verdelen en categoriseren, maar het leven zelf is sterker dan de menselijke wil. Wilde planten groeien zonder toestemming te vragen, het klimaat is overal aan het werk, winden bestormen steden en wouden zonder onderscheid... Gaan we ons in deze apocalyptische tijden echt blijven blindstaren op wat ons verdeelt?”

KVS-gezicht Yassin Mrabtifi doorzwom als danser en choreograaf al vele waters. Vanuit de hiphopwereld kwam hij door een auditie bij Ultima Vez terecht en toerde hij de wereld rond in voorstellingen van Wim Vandekeybus. In zijn eigen werk mengt hij invloeden uit urban en hedendaagse dans met referenties uit de popcultuur; zijn bewegingstaal vermengt mannelijke met vrouwelijke kwaliteiten.

Kom kijken, kom aanmoedigen, kom meedansen. Kom zoals je dagelijks door het leven gaat, of gekleed in het outfit van je wildste dromen. Categoreez is een ode aan de vrijheid - niet als een abstract toekomstideaal, maar als viering van het hier en nu, de kunst van het moment.

© Danny Willems

Credits

CONCEPT & CHOREOGRAFIE / CONCEPT & CHORÉGRAPHIE / CONCEPT & CHOREOGRAPHY Yassin Mrabtifi ASSISTENT CHOREOGRAFIE / ASSISTANT CHORÉGRAPHIE / ASSISTANT CHOREOGRAPHY Brahim Rashiki VERHAAL / HISTOIRE / STORY Florentin Crouzet-Nico MET / AVEC / WITH Nabil Touzine, Ines Bafdili, Lila Magnin, Naim Belhaloumi MUZIEK / MUSIQUE / MUSIC Les garçons LICHTONTWERP / CONCEPTION LUMIÈRES / LIGHTING DESIGN Florentin Crouzet-Nico DRAMATURGIE / DRAMATURGY Kristin Rogghe ASSISTENT DRAMATURGIE / ASSISTANT DRAMATURGIE / ASSISTANT DRAMARTUGY Lena Vercauteren PRODUCTIELEIDING / DIRECTEUR DE PRODUCTION / PRODUCTION DIRECTOR Quinten Pouliart PRODUCTIE / PRODUCTION Quetzal asbl COPRODUCTIE / COPRODUCTION KVS, Central La Louvière RESIDENTIES / RÉSIDENCES / RESIDENCIES Ultima Vez, KVS, Central
Cookies
KVS maakt gebruik van cookies. Omdat wij jouw privacy willen waarborgen én de gebruiksvriendelijkheid van je bezoek aan onze websites willen verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat je weet hoe en waarom wij deze gebruiken.
Lees onze privacyverklaring