KVS
© Sarah Mrabtifi

Categoreez

Yassin Mrabtifi / Quetzal, Central & KVS
vr 25.02.2022 - za 26.02.2022
25.02.2022
-
26.02.2022

Is het een dansvoorstelling? Een catwalkperformance? Een feest? Is het hedendaagse dans, hiphop, voguing? Vergeet hokjesdenken, hier is Categoreez. Met deze nieuwe creatie wil choreograaf en danser Yassin Mrabtifi een ruimte creëren waar (sub)culturen en codes zich vermengen, naar het evenbeeld van de onstopbare evoluties in de maatschappij en natuur. 

"Gaan we ons in deze apocalyptische tijden echt blijven blindstaren op wat ons verdeelt?"

Yassin Mrabtifi

Categoreez vertrekt vanuit Mrabtifi’s fascinatie voor voguing, een dans uit de ballroomscene. De parallel met hiphop intrigeert hem: beide underground culturen ontstonden bijna gelijktijdig in dezelfde New Yorkse context, vanuit gelijkaardige drijfveren. Hoewel ze beide een artistieke manier vormden waarop onderdrukte minderheden zich tegen het systeem verzetten om zichzelf te kunnen zijn en hun eigenheid uit te drukken, kenden ze elk een eigen ontwikkeling en zijn er nauwelijks kruisbestuivingen. Waar hiphop traditioneel een erg masculiene cultuur is, worden in voguing – ontstaan in de Afro-Amerikaanse en Latinx LGBTQ+-community – verschillende categorieën van mannelijkheid én van vrouwelijkheid in de verf gezet. Voor Mrabtifi en de dansers met wie hij werkt, voelt het natuurlijk om de muren tussen beiden neer te halen. De symbolische verzoening tussen catwalk en cypher – formats eigen aan de respectievelijke stromingen – biedt ook aan het publiek de ruimte om zich te uiten, zonder bang te zijn voor de blik van een ander. 

Mrabtifi: “Mensen maken regels die verdelen en categoriseren, maar het leven zelf is sterker dan de menselijke wil. Wilde planten groeien zonder toestemming te vragen, het klimaat is overal aan het werk, winden bestormen steden en wouden zonder onderscheid... Gaan we ons in deze apocalyptische tijden echt blijven blindstaren op wat ons verdeelt?”

Yassin Mrabtifi zoomt in op de categorieën waaruit onze maatschappij bestaat of die er deel van uit maken, ongeacht gevoeligheden of het par- cours dat iemand aflegde. Categorieën, minderheden, einzelgängers of kameleons? Categoreez is een ode aan de vrijheid - niet als een abstract toekomstideaal, maar als viering van het hier en nu, de kunst van het moment.

KVS-gezicht Yassin Mrabtifi doorzwom als danser en choreograaf al vele waters. Vanuit de hiphopwereld kwam hij door een auditie bij Ultima Vez terecht en toerde hij de wereld rond in voorstellingen van Wim Vandekeybus. In zijn eigen werk mengt hij invloeden uit urban en hedendaagse dans met referenties uit de popcultuur; zijn bewegingstaal vermengt mannelijke met vrouwelijke kwaliteiten. Deze voorstelling creëert hij voor en met Naim Belhaloumi, Justine Theizen en Alae-Eddine Belmiloudi. Het muzikale duo Les Garçons voert performers en publiek mee naar hogere sferen. 

Categoreez is een ode aan de vrijheid - niet als een abstract toekomstideaal, maar als viering van het hier en nu, de kunst van het moment.

Past binnen de selectie:
Dans

De cast

Alae-Eddine Belmiloudi

Justine Theizen

Naïm Belhaloumi

Yassin Mrabtifi

Credits

CONCEPT & CHOREOGRAFIE / CONCEPT & CHORÉGRAPHIE / CONCEPT & CHOREOGRAPHY Yassin Mrabtifi MET / AVEC / WITH Justine Theizen, Naim Belhaloumi, Alae-Eddine Belmiloudi MUZIEK / MUSIQUE / MUSIC Stef Heeren DRAMATURGIE / DRAMATURGY Kristin Rogghe ASSISTENT DRAMATURGIE / ASSISTANT DRAMATURGIE / ASSISTANT DRAMARTUGY Leila Burnotte PRODUCTIELEIDING / DIRECTRICE DE PRODUCTION / PRODUCTION DIRECTOR Chaella Nibigira PRODUCTIE / PRODUCTION Quetzal asbl COPRODUCTIE / COPRODUCTION KVS, Central/La Louvière RESIDENTIES / RÉSIDENCES / RESIDENCIES Ultima Vez, KVS, Central/La Louvière, Bronks DECOR- & LICHTONTWERP / CONCEPTION DE DÉCOR & LUMIÈRE / SET & LIGHT DESIGN Thomas Glorieux KOSTUUMONTWERP / CONCEPTION DE COSTUMES / COSTUME DESIGN Lieve Meeussen & Leila Burnotte