© Danny Willems
vr 19.02.2021 - vr 05.03.2021

Madame Bovary

Carme Portaceli & Michael De Cock / KVS
19.02.2021
-
05.03.2021

Met Madame Bovary gooit de Franse auteur Gustave Flaubert een bom in de wereldliteratuur. Het verhaal van de overspelige vrouw die zich van het leven berooft, is zo opzienbarend dat het als een aanval op de Franse samenleving wordt beschouwd en zelfs tot een rechtszaak leidt. Emma Bovary jaagt een schokgolf door Frankrijk en de wereld. Met dit boek vindt Flaubert de moderne roman uit. 

Na een lange reis door het Midden-Oosten trok Gustave Flaubert zich terug in een Frans landhuis met zicht op de Seine. Vijf jaar lang werkte hij er aan Madame Bovary. Hij wilde een boek over ‘niets’ schrijven, maar het werd een boek over ‘alles’. Een boek over het onstilbare verlangen om bemind te worden, over het patriarchaat, over (onmogelijke) liefde, overspel, leven en dood. Emma Bovary weigert zich te schikken naar de grenzen die de maatschappij haar oplegt en blijft zich, tegen beter weten in, verzetten. Zelfs al betekent dat haar ondergang. 

“Madame Bovary, c’est moi”, zo beweerde de auteur van het boek. Maar hoe mannelijk is de visie op het hoofdpersonage? Of hoe universeel is het gevoel van onbehagen dat haar treft? Hoewel de roman al meer dan anderhalve eeuw oud is, blijft het thema actueel. De man-vrouwgelijkheid is nog steeds geen voldongen feit. Als maatschappij blijven we worstelen met eeuwenoude stereotiepe patronen die ons worden opgelegd. 

Na hun samenwerking voor Mrs Dalloway van Virginia Woolf brengen Carme Portaceli en Michael De Cock deze keer een ander iconisch vrouwelijk personage uit de wereldliteratuur tot leven. Met Maaike Neuville in de hoofdrol. 

‘She was the amoureuse of all the novels, the heroine of all the plays, the vague “she” of all the poetry books.’ 

Gustave Flaubert 

Credits

REGIE / MISE EN SCÈNE / DIRECTION Carme Portaceli & Michael De Cock MET / AVEC / WITH Koen De Sutter & Maaike Neuville DRAMATURGIE / DRAMATURGY Gerardo Salinas REGIE-ASSISTENT / ASSISTANT MISE EN SCÈNE / ASSISTANT DIRECTOR Inge Floré, Ricard Soler DECOR- & KOSTUUMONTWERP / CONCEPTION DE DÉCOR & COSTUMES / SET & COSTUME DESIGN Marie Szersnovicz PRODUCTIE / PRODUCTION KVS PRODUCTIELEIDING / DIRECTEURS DE PRODUCTION / PRODUCTION DIRECTORS Miek Scheers TONEELMEESTER / REGIE DE PLATEAU / STAGE MANAGER Davy De Schepper TECHNIEK / TECHNIQUE Dimi Stuyven (licht/lumières/lighting), Bram Moriau (geluid/son/sound) BOVENTITELING / SURTITRAGE / SURTITLING Inge Floré VERTALING / TRADUCTION / TRANSLATION Isabelle Grynberg, Trevor Perri COPRODUCTIE / COPRODUCTION Perpodium MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid
Cookies
KVS maakt gebruik van cookies. Omdat wij jouw privacy willen waarborgen én de gebruiksvriendelijkheid van je bezoek aan onze websites willen verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat je weet hoe en waarom wij deze gebruiken.
Lees onze privacyverklaring