© Danny Willems
vr 16.04.2021 - za 24.04.2021

BIRDS

Seppe Baeyens
16.04.2021
-
24.04.2021

Na de veelgeprezen voorstellingen Tornar en Invited zet choreograaf Seppe Baeyens met Birds een volgende stap in zijn onderzoek naar het vormen van een tijdelijke gemeenschap, met dans als gedeelde taal. Centraal staan opnieuw de verbinding en de co-creatie tussen de dansers en het publiek, maar nu in de openbare ruimte. Zo sleutelt de voorstelling aan de scheiding tussen theater en werkelijkheid. 

Voor Birds wil Baeyens de openbare ruimte organiseren als een theaterruimte. Zijn interesse gaat uit naar het spel dat zich ontvouwt tussen de toevallige passanten, de performers en het theaterpubliek. Baeyens’ werk wordt gedragen door een intergenerationele cast van professionele en niet-professionele dansers, waarin de diversiteit van de stedelijke samenleving weerspiegeld wordt. 

Wie Invited meemaakte, kon aan den lijve ondervinden hoe zorgvuldig opgebouwde bewegingen leiden tot uitbundige interacties waarbij de grenzen tussen cast en publiek vervagen, en leiden tot “een intimiteit onder vreemden die zo ongewoon is dat woorden tekortschieten” – aldus De Morgen. Een voorstelling brengen in de openbare ruimte en interageren met toevallige voorbijgangers roept een nieuwe reeks vragen op. Onder welke omstandigheden wordt de passant een deelnemer? Hoe geef je de lokale gemeenschap een podium in de openbare ruimte? Waar ligt de grens tussen georkestreerde choreografie en de choreografie van het dagelijkse leven? 

“Ik heb eens tegen een politieagent die kwam vragen wat er gebeurde, gezegd dat we met ‘een experiment in samenzijn’ bezig waren.Want dat is wezenlijk wat mijn werk is.”

Seppe Baeyens 

Credits

CONCEPT, REGIE, CHOREOGRAFIE / CONCEPT, MISE EN SCÈNE & CHORÉGRAPHIE / CONCEPT, DIRECTION & CHOREOGRAPHY Seppe Baeyens GECREËERD MET / CRÉÉ AVEC / CREATED WITH 15 performers en muzikanten PRODUCTIE & TOURMANAGEMENT / PRODUCTION & DIRECTEUR DE TOURNÉE / PRODUCTION & TOUR DIRECTION Ultima Vez RESIDENTIES / RÉSIDENCES / RESIDENCIES STUK Leuven, KVS Brussel, Festival de Marseille, tanzhaus nrw Düsseldorf, Berliner Festspiele, Cultuurcentrum De Grote Post Oostende, CAMPO Gent COPRODUCTIE / COPRODUCTION KVS Brussel, STUK Leuven, Festival de Marseille, tanzhaus nrw Düsseldorf, Berliner Festspiele MET DE STEUN VAN / AVEC LE SOUTIEN DE / WITH THE SUPPORT OF Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius. Ultima Vez wordt ondersteund door de Vlaamse Autoriteiten, de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Cookies
KVS maakt gebruik van cookies. Omdat wij jouw privacy willen waarborgen én de gebruiksvriendelijkheid van je bezoek aan onze websites willen verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat je weet hoe en waarom wij deze gebruiken.
Lees onze privacyverklaring